- This event has passed.
Aiud: exponatul lunii august 2021 la Muzeul de Științele Naturii – Aligatorul american – Alligator mississippiensis
24 august, 2021 - 31 august, 2021
EXPONATUL LUNII
Aligatorul american – Alligator mississippiensis
Este, alături de aligatorul chinez, un crocodilian din familia Alligatoridae, apărută în timpul oligocenului, cu peste 30 de milioane de ani în urmă.
Populează apele dulci din zonele umede și mlăștinoase din SE Statelor Unite, fiind mai tolerant la climatul mai rece decât crocodilul american, de care se deosebește prin botul mai lat și culoarea mai închisă a corpului.
Hrana aligatorilor este foarte variată și include nevertebrate, pești, amfibieni, reptile (șerpi, broaște țestoase), păsări și mamifere și depinde în principal atât de mărimea și vârsta lor cât și de mărimea și disponibilitatea prăzii. Când este însă iritat, poate ataca și omul.
Perioada de reproducere începe primăvara, femela depune între 20-50 ouă, de mărimea ouălor de gâscă, pe care le acoperă cu vegetație (prin descompunere aceasta asigură căldura necesară clocirii). Temperatura la care sunt menținute ouăle de aligator determină sexul puilor care eclozează. Astfel, la temperaturi de 34 grade Celsius sau mai mult vor rezulta masculi, pe când la temperaturi mai joase se vor dezvolta femele. Puii cresc în lungime între 7-20cm pe an și ajung la maturitate la 1,8m.
Aligatorii americani sunt importanți indicatori biologici în ecosistemele pe care le ocupă, fiind extrem de sensibili la schimbările de salinitate a apelor pe care le populează. Sunt de asemenea considerați factori importanți în dinamica pe termen lung a vegetației din zonele umede / de mlaștină, prin reducerea efectivului de mamifere mici și ”protecția” (față de mamiferele prădătoare) oferită păsărilor care cuibăresc în aceste zone.
Exemplarul din muzeul nostru este expus în sala a 2-a, iar locul de unde a fost colectat ar fi, conform tradiției orale, Valea Aiudului, unde se pare că s-a înecat (captiv într-o cușcă), în urma unei furtuni care a avut loc în Aiud în anul 1892 și care a afectat mai multe animale ale unei menajerii, ce se afla în oraș, ”așezată lângă vale”. Conform relatărilor presei din acea vreme, o ploaie torențială, a umflat apele Văii Aiudului, afectând cuștile cu animale ale menajeriei. În cadrul acestui nefericit eveniment mai multe animale (leoparzi, pantere, maimuțe, o pumă, ”animale de apă”, o gazelă) au avut de suferit, unele evadând din cuști, fiind ucise, altele murind înecate. Deși aligatorul nu este menționat, legenda spune că a fost găsit și el, după retragerea apelor, adus la muzeu și naturalizat.