Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Aiud: exponatul lunii iulie 2023 la Muzeul de Științele Naturii – PASĂREA COLIBRI ”Zâna împodobită”

14 iulie, 2023 - 31 iulie, 2023

EXPONATUL LUNII – PASĂREA COLIBRI ” Zâna împodobită”
Păsările Colibri fac parte dintr-o familie numeroasă cu peste 400 de specii, care locuiesc doar pe continentele americane, în zona tropicală și au un penaj foarte viu colorat.
Reprezentanții acestei familii dețin mai multe recorduri în lumea păsărilor, mai ales în ceea ce privește greutatea și dimensiunea corpului, măsurând de cele mai multe ori intre 7,5 – 13 cm. Cea mai mică dintre specii cântărește în jur de 2 grame si nu depășește 5 cm.
În expoziția muzeului nostru pot fi admirate două specii de Colibri: Lophornis ornatus, – ” Zâna împodobită” și Colibri coruscans, – ”Pasărea muscă”.
”Zâna împodobită” este o specie cu un penaj deosebit: masculul prezintă pe cap o creastă lungă și roșie și în zona gâtului smocuri lungi de pene cu vârfuri negre care îi creează aspectul unui guler. În perioada de împerechere masculul execută zboruri în jurul femelei, ținându-ți ridicate penele lungi de pe cap și din jurul gâtului. Pe partea dorsală a corpului penajul său este colorat în nuanțe închise cu irizații verzui, iar partea ventrală este în nuanțe strălucitoare mai deschise.
Nu depășește lungimea de 7 cm si greutatea de 2 g.
Trăiește în regiunile împădurite tropicale și subtropicale umede dar și în savanele din nordul Americii de Sud, Trinidad, Brazilia, Guyana, Venezuela.
Se hrănește în special cu nectar dar și cu insecte. În timp ce ”bea” nectarul dintr-o floare poate zbura lateral, înapoi sau se poate ridica mai sus sau coborî, astfel încât, cu ciocul, să pătrundă în mijlocul florilor pentru a le culege nectarul cu aparatul lingual de formă specială.
În perioada clocitului femela își construiește cuibul pe ramurile copacilor, folosind fire de ierburi uscate și pânză de păianjen. Cuibul conține de obicei două ouă. Mama hrănește puii cu artropode, insecte mici și nectar, regurgitând mâncarea chiar în ciocul puilor.
Colibri au avut o importanta deosebita pentru azteci. Unul dintre cei mai importanți zei ai lor, zeul soarelui si al războiului, era adesea asociat cu pasărea colibri.
Mulți dintre azteci purtau talismane care erau fie făcute din oase de pasăre colibri, fie erau confecționate dintr-un material care să reprezinte pasărea.
Se spunea că astfel de talismane aduceau vigoare purtătorului, oferindu-i o energie sporită și un avantaj în război.
Surse: ro.wikipedia.org ; destepti.ro; topist.ro

Organizer

Muzeul de Științele Naturii Aiud
View Organizer Website

Venue

Muzeul de Științele Naturii Aiud
Str. Gabor Bethlen nr. 1, et. 1
Aiud, Alba 515200 Romania
+ Google Map
View Venue Website