Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Aiud: exponatul lunii mai 2022 la Muzeul de Științele Naturii – OKAMA (TOBĂ MICĂ)

5 May - 31 May

EXPONATUL LUNII MAI – OKAMA (TOBĂ MICĂ)
– este o piesă din cadrul Expoziției temporare ”Fenichel Samuel, explorator aiudean”, o expoziție organizată în sala a IV-a a Muzeului de Științele Naturii Aiud, pe care o propunem publicului vizitator și cu ocazia evenimentului NOAPTEA MUZEELOR.
Okama este o piesă din Colecția de instrumente muzicale, colectate de Fenichel Samuel din Noua Guinee, aflate în patrimoniul Muzeului de Istorie Aiud.
În colecția de la Aiud se păstrează trei piese din categoria instrumente muzicale. Dintre acestea două sunt de o excepțională valoare: Okama (toba mică) și Orlan – Ai (hârâitoare sau zurgălăi). OKAMA (tobă mică) are forma cilindrică, cu cele două extremități ușor lărgite. Piesa este realizată dintr-o singură bucată de lemn, de esență foarte grea și rezistentă, prevăzută la mijloc cu două torți. Lărgirea cilindrului către extremități dă o mai mare sonoritate tubului acustic astfel format și mărește amplificarea sunetului provocat de vibrația membranei (de obicei din piele de șopârlă) ce astupă unul din capete. Toba, pe mijlocul cilindrului, este frumos ornamentată cu un brâu de cresturi executate de jur-împrejur, în dreptul torților. Motivul ornamental este al ”dintelui de câine”, dispus în câte două șiruri.
Piesa este extrem de valoroasă întrucât se deosebește de celelalte tobe mici cunoscute în cele mai mari colecții din lume prin faptul că are două torți în loc de una, așa cum sunt majoritatea acestor instrumente. Această tobă, scrie Fenichel, este folosită la acompaniatul melodiilor ce se cântă în timpul dansurilor rituale.
Pe lângă instrumente muzicale, colecția Fenichel Samuel mai conține unelte, arme, piese vestimentare specifice triburilor de papuași, de la sfârșitul sec. XIX.
Sursa: T.Pleșa, M.Takacs, O colecție etnografică în Muzeul Aiud, în APVLVM XIV, Alba Iulia, 1976

Details

Start:
5 May
End:
31 May
Event Categories:
,
Website:
https://www.facebook.com/muzeustiinte.aiud/posts/2533138466822152

Organizer

Muzeul de Științele Naturii Aiud
View Organizer Website

Venue

Muzeul de Științele Naturii Aiud
Str. Gabor Bethlen nr. 1, et. 1
Aiud, Alba 515200 Romania
+ Google Map
View Venue Website

Leave a Reply

Your email address will not be published.