Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Alexandria: Exponatul lunii aprilie 2023 la Muzeul Județean Teleorman – „Strecurătoarea de la Ciolăneștii din Deal”.

2 aprilie - 30 aprilie

Muzeul Judeţean Teleorman, instituţie de cultură aflată sub autoritatea Consiliului Judeţean Teleorman, vă invită luni, 3 aprilie a.c., ora 11.00, la deschiderea Exponatului Lunii Aprilie
Pentru luna aprilie 2023, Muzeul Judeţean Teleorman propune publicului vizitator „Cartele de alimente din Primul Război Mondial”.
O „cartelă”, „tichet” sau „bon” este un document emis de un guvern pentru a permite titularului să obțină alimente sau alte mărfuri care sunt deficitare în timpul unui război sau în alte situații de urgență când este în vigoare raționalizarea
Pentru partea de Românie aflată sub ocupația Puterilor Centrale, anul 1917 a reprezentat începutul unui lung șir de privațiuni materiale. Populația a fost supusă unui proces de spoliere inimaginabil, dus la perfecțiune de ,,calitățile administrației’’ germane. S-au emis bilete de identitate pentru întreaga populație pe baza cărora au fost tipărite cartele pentru pâine, carne și combustibil. Mijloacele de deplasare ( cai, căruțe, biciclete) au fost rechiziționate. A fost emis un număr impresionant de ordonanțe pentru declararea diferitelor bunuri: cantitatea de zahăr pe care o deținea fiecare, animale domestice, păsări, băuturi spirtoase și multe altele. Și interdicțiile erau numeroase: nu se puteau tăia animale, păsări, era interzisă producerea de covrigi, cornuri, prăjituri, săpun, se limita consumul de gaz și electricitate.
Alexandria nu a fost ferită de astfel de măsuri de austeritate. În acest sens, rațiile de pâine, mălai și carne sunt aduse la cunoștință alexăndrenilor prin intermediul unei ,, Publicațiuni” emise de Primăria Urbei Alexandria la data de 27 ianuarie 1917.

Detalii

Începe:
2 aprilie
Se termină:
30 aprilie
Eveniment Categories:
,
Site web:
https://www.facebook.com/photo/?fbid=6126287637491176&set=a.130132463773420

Organizator

Muzeul Județean Teleorman
Telefon:
0247-314761
Vezi site-ul web Organizator

Loc de desfășurare

Muzeul Județean Teleorman – Alexandria
str. 1848 nr. 1
Alexandria, Teleorman 140033 Romania
+ Hartă Google
Vezi site-ul web Loc de desfășurare