Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Iași: Obiectul lunii aprilie la Muzeul Național al Literaturii Române – exponat Art Nouveau – o statuetă din bronz patinat maro ce i-a aparținut actorului și profesorului State Dragomir (1870-1920), partenerul de scenă preferat al actriței Aglae Pruteanu.

2 aprilie, 2023 - 30 aprilie, 2023

în luna aprilie, proiectul Obiectul lunii Art Nouveau aduce în față o statuetă din bronz patinat maro ce i-a aparținut actorului și profesorului State Dragomir (1870-1920), partenerul de scenă preferat al actriței Aglae Pruteanu.
v Povestea obiectului este una foarte interesantă, după cum redă colega noastră Béatrice Panțiru, muzeografă:
Statueta ce face obiectul expoziției se numește Manon si este reprezentarea artistică a eroinei romanului intitulat „Povestea cavalerului des Grieux si a lui Manon Lescaut”, scris de Antoine François Prévost (cunoscut ca abatele Prévost, 1697-1763), apărut în anul 1731. Din cauza unor detalii picante si a unor comportamente considerate libertine la vremea respectivă, cartea a fost interzisă. Numeroase exemplare neoficiale au continuat să circule, bucurându-se de un real succes.
Cu tot scandalul iscat în societate, Manon a devenit arhetip în literatură, muzică si artă, iar romanul a avut succes si s-a bucurat de mare popularitate, fiind sursă de inspirație pentru rnulți muzicieni din a doua jumătate a secolului al XlX-lea. în acest sens, operele Manon de Jules Massenet (1884) si Manon Lescaut de Giacomo Puccini (1893) sunt cele mai cunoscute si înscrise deseori în repertoriile teatrelor lirice.
Imaginea femeii a fost extrem de prezentă în producția artistică Art Nouveau. Noțiunea de femeie ca întruchipare a purității sau opusul ei a fost o temă comună în arta si literatura din perioada amintită.
Statueta Manon, realizată în primul deceniu al secolului al XX-lea, păstrează caracteristicile noului stil punând accent pe ilustrarea formelor feminine. Tânăra este reprezentată bust, cu o ținută ușor provocatoare, cu un decolteu generos si o năframă înnodată peste buclele părului. Chipul delicat emană blândețe, gingășie, dar ochii trădează o tristețe profundă. Eroina, privind peste umăr, parcă regretă condiția femeii din alte vremuri.

🤩 Mai multe detalii din poveste se află pe site-ul nostru, dar experiența vizitării vă va releva multe suprize. Complementar obiectului expus, publicul se va bucura de o prezentare audio-video cu informații și imagini despre romanul care a stat la baza lucrării de artă, despre proprietarul statuetei, precum și alte sculpturi Manon semnate de artiști celebri precum Auguste Rodin și Emmanuel Villanis, totul pe un fond muzical din opera cu același nume a lui Jules Massenet.
ℹ️ Expoziția, realizată la Colecția „Istoria teatrului românesc”, poate fi vizitată în perioada 1-30 aprilie 2023, de marți până duminică, în intervalul orar 10:00 – 17:00 (16:30 – eliberarea ultimului bilet de intrare).

Details

Start:
2 aprilie, 2023
End:
30 aprilie, 2023
Event Categories:
,
Website:
https://www.facebook.com/photo/?fbid=610236807815299&set=a.566952735477040

Organizer

Muzeul Național al Literaturii Române – Iași
View Organizer Website

Venue

Muzeul Național al Literaturii Române – Iași
str. V. Alecsandri nr. 6
Iași, Iași 700054 Romania
+ Google Map
View Venue Website