Loading Events
 
 
Muzeul Judeţean Teleorman, instituţie de cultură aflată în subordinea Consiliului Judeţean Teleorman, vă invită luni, 1 noiembrie a.c., ora 11.00, la deschiderea Exponatului Lunii Noiembrie.
Pentru luna noiembrie a.c., Muzeul Judeţean Teleorman propune publicului vizitator un document deosebit aflat în patrimoniul instituției. Este vorba de o Diplomă C.F.R. datată 1939.
Emisă de „Societatea generală LOCOMOTIVA a Mecanicilor Conducători C.F.R.”, această diplomă consemnează numirea ca membru al acestei societăți a D-lui Tache S. Gheorghe din Alexandria, la data de 24 ianuarie 1939.
Are dimensiunile de 60 x 48 cm și a fost imprimată pe un carton subțire, dublat pe verso cu un carton gros, pentru imprimare folosindu-se cerneală tipografică neagră și verde, în timp ce pentru completare și semnături s-a utilizat o cerneală ferogalică.
În centrul jumătății inferioare are un decupaj, în medalion, ce prezintă o fotografie a titularului diplomei, plasată pe spatele acesteia.
Bogat decorată, diploma are o grafică semnată de atelierul „Lito[grafic] C. Caraianu & Co. București” ce prezintă: ingineri proiectanți ai CFR (stânga jos), meșteri fierari ai CFR (dreapta jos), o locomotivă ce iese de pe podul „Regele Carol I” de la Cernavodă, traversând Dunărea și apărând într-un peisaj simbolic în care se regăsesc o serie de elemente CFR – o altă linie de cale ferată, un viaduct, o gară și un alt tren ce se apropie de un tunel (centru jos), precum și fațada unui portic, cu un fronton superior sprijinit pe câte doi semicoloni corintici, îmbogățit cu numeroase simboluri CFR (încadrează textul în partea superioară a diplomei).
Diploma expusă se remarcă atât prin valoarea istorică, cât și prin valoarea artistică a realizării ei.

Details

Start:
1 November
End:
30 November
Event Categories:
,

Organizer

Muzeul Județean Teleorman
Phone:
0247-314761
View Organizer Website

Venue

Muzeul Județean Teleorman – Alexandria
str. 1848 nr. 1
Alexandria, Teleorman 140033 Romania
+ Google Map
View Venue Website

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *