Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Bacău: exponatul lunii NOIEMBRIE la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii “Ion Borcea” este EURYNECROSCIA NIGROFASCIATA

1 noiembrie, 2021 - 29 noiembrie, 2021

EXPONATUL LUNII NOIEMBRIE la Muzeul de Științele Naturii este:
Molia lunii din Malaezia
(Actias maenas Doubleday 1847)
Specia Actias maenas este o insectă încadrată în familia Saturniidae, ordinul Lepidoptera. Familia Saturniidae cuprinde aproximativ 2.300 de specii şi include unele dintre cele mai mari specii de molii din lume cum ar fi: moliile împăratului, moliile regale sau moliile uriașe de mătase.
Actias maenas, cunoscută sub numele de molia lunii din Malaezia, este o specie din Indomalezia, care trăieşte în diverşi biomi, de la pădurile tropicale până la pădurile veşnic verzi. Specia este răspândită în Malaezia, Sumatra, Java, Filipine şi regiunea înconjurătoare din Asia de Sud-Est și Asia de Sud.
Adultul de Actias maenas prezintă un dimorfism sexual evident. Masculii adulți sunt galbeni strălucitori și au marcaje maronii violet, în timp ce femelele adulte sunt de culoare verde deschis şi sunt mai mari.
Femela depune 120-170 de ouă, iar după eclozare larvele se hrănesc cu frunzele de Eugenia și Weinmannia timp de aproximativ două luni înainte de pupare. Coconul are numeroase găuri pentru a împiedica pupa să se înece în ploile zilnice ale habitatului său natural. Coconii au o formă neregulată și au o textură de hârtie. Sunt de culoare maro deschis, lucios și au o deschidere de ieșire pre-formată la capătul anterior. Adulții își îndepărtează cu ușurință coconii fragili. La 45 de minute după apariție, expansiunea aripii este completă. Odată ce aripile anterioare s-au extins complet, începe extinderea cozii. Femelele zboară după ce aripile lor s-au întărit. Femelele emit feromoni și se împerechează după primul lor zbor. Molia adultă nu se poate hrăni și trăiește doar 4 până la 5 zile. Actias maenas are o anvergură a aripilor de 130 mm, cu cozi de până la 150 mm lungime.
Actias maenas este destul de ușor de crescut în captivitate și acceptă plante gazdă din familia Rosaceae, cum ar fi Prunus, Malus, precum și Liquidambar, care este recomandat pentru această specie. Larvele lor cresc lent în comparație cu alte specii de Actias.

Detalii

Începe:
1 noiembrie, 2021
Se termină:
29 noiembrie, 2021
Categorii Eveniment:
,
Site web:
https://www.facebook.com/complexulmuzealionborceabacau/posts/4587652647978431

Organizator

Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii “Ion Borcea” Bacău

Loc de desfășurare

Complexul Muzeal de Științele Naturii „Ion Borcea”
Str. Aleea Parcului 9
Bacău, Bacău 600034 Romania
+ Hartă Google
Vezi site-ul web Loc de desfășurare