Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Alexandria: exponatului lunii noiembrie – VÂLNICUL CU PAFTALE

27 iulie @ 07:29 EET

Muzeul Judeţean Teleorman vă invită marţi, 4 noiembrie 2014, ora 11.00, la inaugurarea EXPONATULUI LUNII NOIEMBRIE.

Pentru perioada 1- 30 noiembrie 2014, Muzeul Judeţean Teleorman propune publicului vizitator un obiect deosebit aflat în patrimoniul instituţiei. Este vorba de VÂLNICUL CU PAFTALE.

Acest obiect provine din zona estică a judeţului nostru şi datează din perioada 1901-1925. Face parte din costumul popular femeiesc specific zonei etnografice Vlaşca şi se purta împreună cu cămaşa, acoperind corpul de la talie în jos, în partea din spate, iar în partea din faţă a trupului se purta bosceaua sau zăvelca, pe cap marama, iar în picioare ciorapi cu opinci. S-a purtat în Oltenia şi o parte a Munteniei, cunoscând mai multe variante determinate de felul decorului şi al cutelor. Portul vâlnicului este caracteristic păturii ţărăneşti înstărite, pe de o parte, iar pe de altă parte, anotimpurilor reci. Vâlnicul face parte şi din costumul de ceremonie, fiind purtat la praznice, nunţi, înmormântări. Costumul popular femeiesc cu vâlnic subliniază talia subţire a femeii, construind un fel de soclu tronconic siluetei feminine, partea de jos a corpului înscriindu-se în tradiţia arhaică a ,,formei-clopot”.

VÂLNICUL CU PAFTALE, ce face obiecul Exponatului Lunii, este de formă dreptunghiulară, de culoare neagră şi este compus din două foi de lână ţesute în două iţe cusute transversal şi plisat foarte mărunt cu excepţia chenarului de pe laturile înguste. Iniţial acest tip de piesă s-a purtat încreţită în talie. însă practica şi experinţa de veacuri au dus la ,,strângerea în cute”a vâlnicului cu diverse mijloace: ,,în degete pe copae”, cu vărguţe de trestie introduse în cute, ,,ca să stea în picioare”, cutele legate şi aşezate pe vatra de pământ a casei, umedă, până se usucă ţesătura (4-5 zile). Asfel încutat, vâlnicul nu se mai desface, cutele rămânând ca nişte verticale, dat fiind că în vechime cutele ,,stăteau în picioare”, nu se ,,călcau” ca astăzi. În talie, cutele sunt strânse şi încreţite mărunt pe mai multe rânduri de şnururi formând la partea superioară un fel de brâu.

Decorul este amplasat pe chenarul care margineşte piesa, de fapt o dungă lată de circa 15 cm, de culoare roşie şi constă din motive geometrice de culoare roşie, albă şi verde măsliniu.

Acest tip de vâlnic, în zona Vlaşca poartă denumirea de peşteman. El se leagă în talie cu două şireturi de lână acoperind marginile boscelei care se poartă în faţă ca un şorţ, de culoare roşie, cu decor în dungi şi alesături geometrice, dispuse orizontal. În faţă, vâlnicul se prindea cu două paftale din metal, frumos cizelate, de influență orientală.

Costumul popular cu acest tip de vâlnic, cu paftalele care subliniau talia, evidenţiind forma evazată şi pliseurile vâlnicului, conferă un aspect sculptural întregului ansamblu.

 

Concursul “Vino la Muzeu şi câştigă

 

Întrebare: Cu ce piese de port popular se purta vâlnicul?

 

Răspunsurile dumneavoastră sunt aşteptate pe adresa: Muzeul Judeţean Teleorman, str. 1848, nr. 1, Alexandria, 400033, sau la email: exponatul@yahoo.com, până la data de 20 noiembrie a.c.

Vă rugăm să menţionaţi numele şi prenumele, adresa şi un număr de telefon.

Responsabil Relaţii Publice

Corina Iordan

pedagog muzeal

Details

Date:
27 iulie, 2024
Time:
07:29 EET
Event Category:
Event Tags: