Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Alexandria: expoziția „Podoabe străvechi”

8 mai, 2018 - 4 iunie, 2018

Muzeul Judeţean Teleorman organizează, în colaborare cu Muzeul Județean Buzãu, Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova, Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” București, Institutul de Cercetãri Eco-Muzeale „Gavrilã Simion” Tulcea, Muzeul Civilizației Gumelnița Oltenița, Muzeul Brãilei „Carol I” și Muzeul Național al Carpaților Rãsãriteni Sfântul Gheorghe, expoziția „Podoabe strãvechi”.
Deschiderea expoziţiei va avea loc miercuri, 9 mai 2018, ora 11.00, în Sala Auditorium a Muzeului Judeţean Teleorman.
Peste 300 de tipuri de obiecte care au servit ca ornamente personale în cadrul comunitãţilor neo-eneolitice şi de la începutul epocii bronzului din sud-estul României sunt reunite în cadrul acestei expoziţii. Cele din judeţul Teleorman provin, majoritatea, din cercetãrile arheologice sistematice din siturile de la Mãgura „Buduiasca” şi Vitãneşti „Mãgurice”, dar şi din cercetãri de suprafaţã (Blejeşti).
Artefactele cuprinse în expunere fac parte din categoria celor care se manifestã mai curând discret (datoritã dimensiunilor reduse) în contextele arheologice. Analiza lor dezvãluie o constantã a comportamentului uman, referindu-se la noţiunile sociale de ţinutã cotidianã sau ceremonialã, frumuseţe sau statut.
Analizând tipurile de podoabe preistorice cunoscute, se remarcã gradul de uniformitate al unora dintre acestea precum şi lunga lor utilizare. Printre cele mai frecvente descoperiri se numãrã mãrgelele, verigile şi inelele, precum şi numeroase piese perforate, pe care le interpretãm ca fiind pandantive.
Podoabele au fost confecţionate din diverse materii prime pornind de la lut, os, corn, defense de mistreţ, pânã la materii aduse de la distanţe apreciabile în epocã, cum ar fi scoicile Spondylus sau nefritul. Eneoliticul şi începutul epocii bronzului sunt caracterizate şi de dezvoltarea metalurgiei cuprului, aurului şi argintului. Acest fapt este reliefat şi de numeroasele piese de tipul acelor, inelelor de buclã sau a pandantivelor de diferite forme, descoperite atât în marile aşezãri de tip tell cât şi în necropolele plane sau tumulare.
Conceptul expoziţional este de tip descriptiv-educativ, dorind sã prezinte vizitatorilor, prin intermediul unor piese semnificative, noţiuni referitoare la: cronologia preistoriei reflectatã în obiecte de podoabã, habitatul în epocã, utilizarea materiilor prime comune sau exotice în realizarea obiectelor de podoabã, complexe funerare ilustrative pentru mediile culturale Starèevo-Criş, Boian, Gumelniţa sau orizontul înmormântãrilor tumulare.
Expoziţia „Podoabe strãvechi” va rămâne deschisă pubicului până la data de 4 iunie 2018.

Details

Start:
8 mai, 2018
End:
4 iunie, 2018
Event Category:

Venue

Muzeul Județean Teleorman – Alexandria
str. 1848 nr. 1
Alexandria, Teleorman 140033 Romania
+ Google Map
View Venue Website