- This event has passed.
Alexandria: proiectul educaţional „Şcoala de vară”, 24 – 27 august 2015
15 ianuarie @ 09:29 EET
Muzeul Judeţean Teleorman organizează în perioada 24 – 27 august a.c. proiectul educaţional „Şcoala de vară”. Proiectul se adresează elevilor din ciclul primar şi gimnazial şi va cuprinde o serie de patru ateliere, derulate de către specialişti de la Muzeul Judeţean Teleorman, astfel: „Atelier de cusături populare”, „De la cămaşa de zale la bijuterii”, „Portrete de domnitori” şi „Confecţionarea unei casete multifuncţionale în formă de carte”.
Înscrierile se fac în perioada 15-30 iulie la sediul Muzeului Judeţean Teleorman, din Alexandria, str. 1848, nr.1 (secretariat). Cererile se găsesc la secretariatul instituţiei sau se pot descărca de pe pagina web www.muzeulteleorman.ro, secţiunea „Şcoala de vară”. Numărul de locuri pentru fiecare atelier este limitat la 12 participanţi, iar pentru derularea unui atelier este nevoie de minim 5 participanţi. Durata de desfăşurare este estimată la 2 ore, aceasta putându-se extinde cu până la 1/2 oră. În taxa de participare este inclusă, pentru cei care doresc, şi vizitarea muzeului.
Menţionăm că taxa de participare pentru un atelier este de 10 lei/ elev şi va fi achitată în ziua participării propriu-zise la atelier, la casieria instituţiei.
* * *
În rândurile de mai jos prezentăm detaliat aceste ateliere şi datele de desfăşurare:
Atelier: ATELIER DE CUSĂTURI POPULARE
Grup ţintă: elevi cu vârsta între 6-14 ani
Obiective: elevii vor dobândi cunoştinţe despre tehnicile tradiţionale legate de cusăturile populare, despre simboluri şi semnificaţia acestora, despre cele mai folosite motive prezente în decorul textilelor teleormănene.
Durata de desfăşurare: 2 ore
Data de desfăşurare: 24 august, orele 10.00-12.00
Descriere: vor fi realizate pe bucăţi de etamină, în diferite puncte de cusături tradiţionale, o serie de obiecte precum: semne de carte, şervete etc.
Mărime grup: minim 5 – maxim 12 elevi
Taxă de participare: 10 lei
* * *
Atelier: DE LA CĂMAŞA DE ZALE LA BIJUTERII
Grup ţintă: elevi cu vârsta de peste 10 ani
Obiective: învăţarea unor lucruri interesante despre evoluţia în timp a cămăşilor din zale ca parte a echipamentului militar, dezvoltarea imaginaţiei şi creativităţii; familiarizarea cu tehnica lucrului cu zale.
Durata de desfăşurare: 2 ore
Data de desfăşurare: 25 august, orele 10.00-12.00
Descrierea atelierului: în prima parte a atelierului, vor fi prezentate metode de realizare a zalelor şi a cămăşilor de zale de-a lungul timpului; în a doua parte, participanţii vor confecţiona bijuterii din zale (brăţări, pandantive, inele), folosind tehnici variate pentru crearea unor modele diverse.
Mărime grup: minim 5 – maxim 12 elevi
Taxă de participare: 10 lei
* * *
Atelier: PORTRETE DE DOMNITORI
Grup ţintă: elevi cu vârsta între 6-14 ani
Durata de desfăşurare: 2 ore
Data de desfăşurare: 26 august, orele 10.00-12.00
Obiective: cunoaşterea unor importanţi domnitori din istoria naţională, unii dintre ei cu implicaţii şi în istoria locală; cunoaşterea unor trăsături de caracter ale acestora şi reînvierea unor sentimente patriotice; dezvoltarea unor abilităţi plastice şi a creativităţii în realizarea portretelor domnitorilor.
Descriere: vor fi realizate portrete ale domnitorilor în tehnica acuarelei;
Mărime grup: minim 5 – maxim 12 elevi
Cerinţe speciale: –
Taxă de participare: 10 lei
* * *
Atelier: CONFECŢIONAREA UNEI CASETE MULTIFUNCŢIONALE ÎN FORMĂ DE CARTE
Grup ţintă: elevi cu vârsta de peste 8 ani
Obiective: elevii vor învăţa folosirea materialelor textile şi de papetărie ce intră în alcătuirea casetei, moduri de ornamentare a ei, aplicarea diferitelor sisteme de închidere, precum şi tipuri de compartimentare pentru obiecte mici sau bijuterii.
Durata de desfăşurare: 2 ore.
Data de desfăşurare: 27, orele 10.00-12.00
Descrierea atelierului: păstrarea obiectelor mărunte sau cu o anumită valoare, precum actele şi bijuteriile, implică, de multe ori, folosirea casetelor cu o bună închidere, uneori mascate, pentru protejarea lor, în obiecte cu alt aspect. Astfel, încă din trecut au fost confecţionate casetele în formă de carte, ce erau puse în bibliotecă la fel ca oricare alt volum.
Acest atelier îşi propune realizarea unei casete frumos ornamentate, ce poate fi folosită ca obiect decorativ sau pentru păstrarea pe birou sau în bibliotecă a anumitor obiecte.
Mărime grup: minim 5 – maxim 12 elevi
Taxă de participare: 10 lei