- This event has passed.
Anul acesta, invitată specială a Școlii de Vară Fenomenul Pitești va fi Nina Moica, fostă deținută politic. Va petrece alături de participanți 3 zile și va împărtăși experiența ei ca adolescentă de 15 ani în închisorile comuniste.
25 iulie, 2022 - 29 iulie, 2022
Anul acesta, invitată specială a Școlii de Vară Fenomenul Pitești va fi Nina Moica, fostă deținută politic. Va petrece alături de participanți 3 zile și va împărtăși experiența ei ca adolescentă de 15 ani în închisorile comuniste.
Care este programul Școlii de Vară?
Trei zile de prelegeri și dezbateri pe temele: Fenomenul Pitești, rezistența armată și procesul de comunizare a României.
Tur ghidat la Memorialul Închisoarea Pitești
Proiecție de film documentar la Memorial
Excursie tematică la Nucșoara: pe urmele mișcării de rezistență armată din Muscel
Eveniment public la Memorialul Închisoarea Pitești cu invitați speciali foști deținuți politic
Cine poate aplica? Ultima ediție a Școlii este deschisă studenților sub 30 de ani și elevilor care dau bacul în 2022 din România și Republica Moldova.
Ce trebuie să faceți? Completați (toate rubricile sunt obligatorii) și trimiteți formularul de înscriere de la link-ul de mai jos până vineri, 1 iulie (inclusiv): https://forms.gle/V16X237mT4zt9FZJ6
Ultima ediție a Școlii de Vară „Fenomenul Pitești” se va desfăşura la Memorialul Închisoarea Piteşti între 25-29 iulie.
Coordonatorul Şcolii de Vară este istoricul Alin Mureşan, cel mai important cercetător al fenomenului Pitești, autor al unor serii de lucrări pe temă și al monografiei „Pitești. Cronica unei sinucideri asistate”.
Urmăriți paginile noastre de Facebook, Instagram și website-urile noastre pentru detalii și update-uri.
Calendar
Termenul limită de trimitere a formularelor: 1 iulie
Evaluarea formularelor: 2-3 iulie
Anunţarea rezultatelor: 4 iulie
Şcoala de Vară: 25-29 iulie
Pentru detalii suplimentare, ne puteți scrie la pe paginile Memorialul Închisoarea Pitești sau Centrul de Studii în Istorie Contemporană.
Nina Moica a fost arestată în 1959, la doar 15 ani, chiar de la balul de final de an şcolar. A fost condamnată la 20 de ani de închisoare pentru că activa într-o organizație anticomunistă împreună cu alți elevi – „Uniunea Tineretului Liber din România”.
Trece prin mai multe închisori din România, în condiții dificil de îndurat chiar şi pentru adulți şi este eliberată după cinci ani, în 1964, în urma unui decret general de eliberare a deținuților politic.
Ediția de anul acesta este organizată cu sprijinul Consiliului Județean Argeș.