- This event has passed.
Arad: Expoziţie de fluturi indigeni şi exotici
2 iunie, 2009 - 30 august, 2009
Expozitie de fluturi indigeni si exotici
ARMONII CROMATICE
Expoziţia Ştiinţele Naturii / Complexul Muzeal Arad (Piaţa G. Enescu 1)
02 iunie – 30 august 2009
Complexul Muzeal Arad, în colaborare cu Muzeul Banatului Timişoara, organizează expoziţia de fluturi indigeni şi exotici, COLECŢIA DE LEPIDOPTERE – DR. FREDERIC KÖNIG.
Expoziţia Armonii cromatice, organizată de Complexul Muzeal Arad în colaborare cu Muzeul Banatului Timişoara, etalează publicului secvenţe din ceea ce a însemnat munca de o viaţă a eminentului lepidopterolog Dr. biolog Frederik Konig, colecţii de fluturi din zonele Arad, Timişoara şi din alte părţi.
Expoziţia reprezintă consideraţia noastră faţă de munca marelui lepidopterolog Frederik Konig şi ne îndeamnă sa redescoperim natura in aria noastra geografica si nu numai, afirmă doamna Angela Ţigan, muzeograf şi curatorul expoziţiei.
Au fost identificati, studiati, catalogati fluturi specifici de campie, coline, munte, lunca padure etc. Citam cateva din cele 3 categorii aflate in zona geografica aradeana: Meleagrina Daphnis, D.A. Sch (specie de zi); Leocodonta Bicolora D.6 Sch (specie nocturna), ambele specii colinare; Euphidrias Aurinia, Rott (specie rara); Arytrura, musculus Men, (zona Capalnas); Ostrinia Palustris Hb (Lunca Muresului); Brephos puella esp (se dezvolta pe Salix).
In anii 1967-1968 au disparut din zona judetului Arad numeroase specii de fluturi din cauza condiiilor meteo nefavorabile, mentionam ca au fost studiate, in mod special Macro-Lepidopterele, iar cele cateva sute de specii de Micro-Lepidoptere nu au fost inca publicate.
Casetele cu fluturi provenind de la Muzeul Banatului cuprind specii de fluturi minuntios conservate in care se pot observa etape evolutive sau informatii despre viata fluturilor in ecosistemele naturii. Motivul fluturelui prin culoare si aspect a fost abordat de diferite domenii artistice: picture, sculptura si ornamentica.
Existenta colectiilor de fluturi apartinad Sectiilor de Stiintele Naturale din Arad si Timisoara se datoreaza interesului a doi specialisti biologi – dr. Andrei Kiss (Timisoara), dr. George Iuga (Arad), muzeografi.
31 mai 2009
Adelina Stoenescu
Departamentul de Relatii Publice a Complexului Muzeal Arad
www.museumarad.ro
pr@museumarad.ro
Office: 0040-257-281.847
Complexul Muzeal Arad este membru fondator al Retelei Nationale a Muzeelor din Romania