Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Bacău: Obiectul lunii aprilie Statuetă cucuteniană de la Fulgeriş

20 iunie @ 21:12 EEST

Obiectul lunii aprilie

Statuetă cucuteniană de la Fulgeriş

Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” Bacău propune publicului, începând cu luna aprilie, un nou proiect, intitulat „Obiectul lunii”, care constă în prezentarea unor obiecte deosebite din patrimoniul mobil al instituţiei (piese arheologice, istorice, etnografice sau opere de artă). În cadrul acestui proiect expoziţional, primul „obiect al lunii” expus va fi o statuetă antropomorfă descoperită în situl cucutenian de la Fulgeriş-„Dealul Fulgeriş/ La trei cireşi” (com. Pânceşti, jud. Bacău).

Statueta este m odelat ă din pastă semifină, de culoare cărămiziu deschis, ca degresant fiind folosite cioburi pisate mărunt. A fost realizată în poziţie verticală, păstrându-se doar trunchiul şi apoi a fost scufundată într-un lut fin, amestecat cu mică, care se păstrează mai ales pe spate, dar şi urme pe faţă. Pe pântec prezintă o incizie, cu diametrul de 0,6×0,4 cm, care reprezintă buricul. Braţele au fost modelate diferit: mâna dreaptă era orientată spre pântec, iar mâna stângă era orientată în sus. În zona selectată se poate observa urma mâinii drepte păstrate pe pântecul statuetei.

Piesa a fost modelată din 3 bucăţi: cap, unit de trunchi cu un beţişor – se păstrează perforaţia rămasă în lut; trunchiul şi picioarele, care de asemenea au fost unite cu ajutorul unui beţişor – se păstrează şi în acest caz perforaţia rămasă în lut.

Statueta este una deosebită deoarece este modelată cu reprezentarea gravidităţii, astfel de piese fiind foarte rare în plastica fazei A a culturii Cucuteni. Cercetătorii consideră că statuetele cu reprezentarea sarcinii erau utilizate ca recuzită pentru ritualuri de magie. Numărul scăzut de statuete cu reprezentarea evidentă a sarcinii ne semnalează practici magice legate de cultul fertilităţii, care în structura religiei cucuteniene rămân, probabil, marginale.

Dr. Marius Alexandru Istina,

Şef secţie Logistică, Informatizare, Educaţie Muzeală

Details

Date:
20 iunie, 2024
Time:
21:12 EEST
Event Category:
Event Tags: