- This event has passed.
Bacău: Conferinţă ştiinţifică – Vasile vo dă Lupu – necunoscutele unei domnii
4 aprilie, 2013
Vasile vo dă Lupu – necunoscutele unei domnii
Conferinţă ştiinţifică organizată de Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” Bacău
Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” Bacău organizează, joi, 4 aprilie 2013, ora 12,00 la sediul din str. 9 Mai, nr. 7, Conferinţa ştiinţifică Vasile vodă Lupu – necunoscutele unei domnii susţinută de prof.univ.dr. Ştefan S. Gorovei (Facultatea de Istorie, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iaşi). Manifestarea este dedicată împlinirii a 360 de ani de la sfârşitul domniei acestuia.
În istoria medievală a românilor sunt puţine personalităţi care au reuşit să se impună şi să stăruie în amintirea contemporanilor şi a generaţiilor următoare prin faptele lor de excepţie cum a fost Vasile vodă Lupu, domnul Moldovei de la mijlocul veacului al XVII-lea. Vasile vodă (care reuşise să acumuleze în formaţia sa intelectuală trăsăturile unui adevărat princeps de alură renascentistă) a fost, în egală măsură, iubitor de cultură şi evlavios. A introdus tiparul în Moldova şi a reorganizat învăţământul din această ţară pe baze noi, moderne. În timpul domniei sale ştiinţa şi literatura cunosc o dezvoltare remarcabilă, iar nivelul creaţiei artistice , a artei în general şi arhitecturii în special este unul deosebit. Au fost construite un mare număr de edificii laice şi de cult care se circumscriu unui stil arhitectonic cu particularităţi proprii, menit să definească prin elementele artistice pe care le posedă, un drum plin de înnoiri în dezvoltarea artei medievale din Moldova de la mijlocul secolului al XVII-lea.
Manifestarea face parte din programul: Conferinţele ştiinţifice ale Complexului Muzeal „Iulian Antonescu” Bacău şi este organizată în parteneriat cu Facultatea de Istorie a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” Iaşi.
Conferenţiarul este o figură marcantă a istoriografiei româneşti. Istoricul, genealogistul, heraldistul Ştefan Sorin Gorovei este astăzi una dintre personalităţile recunoscute în materie de genealogie şi istorie medievală şi una dintre puţinele voci autorizate în ceea ce priveşte ştiinţa şi arta heraldică din România. Recunoaşterea naţională şi internaţională a activităţii domnului profesor Gorovei este relevată şi de calitatea sa de membru în diferite organizaţii şi comisii: membru al Societăţii „Majestas” pentru promovarea studiului suveranităţii; membru al Asociaţiei Istoricilor Europeni; membru-fondator al Comisiei Naţionale de Heraldică, Genealogie şi Sigilografie a Academiei Române; preşedinte al Comisiei de Heraldică, Genealogie şi Sigilografie – Filiala Iaşi; administrator-delegat al Institutului Român de Genealogie şi Heraldică „Sever Zotta”; membru-fondator (membre académicien) al Academiei Internaţionale de Genealogie etc.
Sunt invitaţi să asiste la eveniment cadrele didactice şi tinerii interesaţi de istoria şi cultura poporului român.
Dr. Marius Alexandru Istina,
Şef secţie Logistică, Informatizare, Educaţie Muzeală