Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Bacău: ZIUA CULTURII NAȚIONALE la Complexul Muzeal de Științele Naturii „Ion Borcea”

15 ianuarie, 2019

COMUNICAT DE PRESĂ
ZIUA CULTURII NAȚIONALE

Ziua de 15 ianuarie desemnată ZI A CULTURII NAŢIONALE, marchează data naşterii poetului naţional al românilor, Mihai Eminescu (1850-1889) – poet care a influenţat în mod covârşitor cultura.

„Eminescu a făcut ca toată poezia acestui secol să evolueze sub auspiciile geniului său, iar forma înfăptuită de el a limbii naţionale să devină punctul de plecare pentru întreaga dezvoltare ulterioară a veşmântului şi cugetării româneşti” a spus Titu Maiorescu.

Universalitatea poetului Mihai Eminescu a fost recunoscută de UNESCO fiind ales de această organizație internațională poetul anului 2000. NASA (National Aeronautics and Space Administration) a atribuit numele său unui crater de pe planeta Mercur. Poemul Luceafărul se află în Guiness Book of Records, iar Academia Recordurilor Mondiale (World Records Academy) a omologat această creație lirică drept cel mai lung poem de dragoste din lume, având 98 de strofe.
Natura, prin reprezentări vegetale sau faunistice, apare în multe dintre scrierile lui Eminescu. Un exemplu al vivacității naturii în lirica eminesciană este ….,, Pare că şi trunchii vecinici poartă suflete sub coajă,/Ce suspină printre ramuri cu a glasului lor vrajă….”

Pentru a vă afla mai aproape de natura iubită de poetul național, de codri, de faună sau de stele, Complexul Muzeal de Științele Naturii „Ion Borcea”, vă invită să vizitații expozițiile de la: Muzeul de Științele Naturii, Vivariul, Observatorul Astronomic „V. Anestin” și Casa Memorială „Ion Borcea”. În data de 15 ianuarie 2019 VIZITAREA EXPOZIȚIILOR NOASTRE ESTE GRATUITĂ CU EXCEPȚIA „Expoziției de reptile vii” de la subunitatea Vivariu.

Expozițiile permanente din cadrul Muzeului de Științele Naturii, situat în Aleea Parcului nr. 9 sunt: „Păduri din România”, „Ocrotirea naturii”, „Flori din adâncurile Terrei” și colecția de plante vii din seră, iar cele temporare „Din Lumea Fluturilor” și „O Lume Dispărută”.

Vivariul, situat în str. Popa Șapcă, nr. 3, vă prezintă următoarele expoziții permanente ”Expoziția de păsări exotice cântătoare și de ornament”, „Specii autohtone și exotice de pești „Rase de porumbei” „Amfibieni si reptile”. În cadrul acestei locații puteți vizita și două expoziții temporare „Cânepa – trecut, prezent și viitor” și „Expoziția de reptile vii”.

Observatorul Astronomic „V. Anestin”, situat în str. Ion Ghelu Destelnica nr. 8, funcționează, din anul 1978, în fostul turn de apă al orașului. Observatorul etalează expoziția permanentă „Universul – de la Pământ la stele” și expoziția temporară „Astronatutica mileniului III”, iar această incursiune printre stele este completată de un spectacol de planetariu.

Casa Memorială „Ion Borcea” din Comuna Racova adăpostește o valoroasă expoziție de obiecte personale care au aparținut savantului Ion Borcea.

Vă aşteptăm!
Manager,
Dr. Gabriela Gurău

Details

Date:
15 ianuarie, 2019
Event Categories:
,

Organizer

Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii “Ion Borcea” Bacău

Venue

Complexul Muzeal de Științele Naturii „Ion Borcea”
Str. Aleea Parcului 9
Bacău, Bacău 600034 Romania
+ Google Map
View Venue Website