- This event has passed.
Bacău: exponatul lunii februarie 2024 la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii “Ion Borcea” este BURSUCUL (MELES MELES)
4 februarie - 29 februarie
Exponatul lunii februarie 2024 la Muzeul de Științele Naturii este:
BURSUCUL (MELES MELES)
Proiectul „Exponatul lunii” dedicat valorificării patrimoniului pe care îl deţine Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Ion Borcea” Bacău continuă seria cu exponatul lunii februarie, reprezentat de piese din Colecţia de Mamalogie, expuse în cadrul unei diorame la Muzeul de Ştiinţele Naturii.
Bursucul sau viezurele este un animal omnivor, ce face parte din familia Mustelide. În România, bursucul este răspândit în regiunile de pădure, de la limita superioară a pădurii până în Delta Dunării. Preferă zona forestieră de deal şi de câmpie limitrofă livezilor, viilor şi câmpurilor cultivate agricol.
Bursucul are un cap mic, un corp îndesat, ochi mici și negri și o coadă scurtă. Picioarele sunt scurte şi prevăzute cu câte 5 degete, terminate cu gheare puternice, adaptate pentru săpatul vizuinilor. Blana este compusă din peri aspri, aproape ţepoşi, relativ lungi, de culoare albă-gălbuie la bază, negri la mijloc şi albicioşi la vârf. Specifică este culoarea albă a capului, cu două dungi negre care pornesc de la nas, cuprind ochii şi urechile, apoi se lărgesc, estompându-se pe fondul culorii gâtului.
Dimorfismul sexual nu este evident. Nici puii nu se deosebesc prea mult de adulţi, doar prin mărime. Trăieşte circa 15 ani. Femela fată în februarie-martie, în vizuină, 3-5 pui orbi şi golaşi. Aceştia deschid ochii după 25-30 de zile, ies din vizuină la 50-60 de zile şi devin independenţi doar toamna, după vârsta de 6 luni.
Bursucul este un animal tipic omnivor, hrănindu-se cu o mare varietate de alimente vegetale și animale, precum râme, insecte mari, mamifere mici, păsări, ouă, cereale, tuberculi ş.a.m.d.
Mirosul specific este determinat de secreţia glandei perianale, foarte dezvoltată. Bursucul petrece iarna asemenea ursului, dormitând câteva luni în vizuină, de la sfârșit de noiembrie până la început de martie. Nu își strânge provizii, ci rezistă fără să mănânce o perioadă lungă de timp, pe seama grăsimii acumulate sub piele. În timpul iernii, când vremea este caldă, părăseşte temporar vizuina pentru a se hrăni.
Vă invităm să ne vizitați!