EXPONATUL LUNII FEBRUARIE la Vivariu este:
OREZARUL (Padda oryzivora)
Orezarii (Padda oryzivora) sunt păsări exotice de ornament care provin din insulele Djawa și Bali. Arealul lor a fost extins de oameni în diverse zone ale globului, dar, cu timpul, din unele zone au dispărut deoarece au fost exterminați din cauza pagubelor aduse culturilor de orez. În arealul lor, trăiesc în apropierea ogoarelor de orez, iar în perioada coacerii boabelor obișnuiesc să se hrănească numai cu orez.
În număr mai mic se găsesc în stepele cu arbuști unde se hrănesc cu semințe de ierburi. Majoritatea însă trăiesc în apropierea așezărilor omenești, în cuiburi mari, de formă sferică, pe care și le construiesc sub streșinile caselor, sau în tufișuri dese și coroanele arborilor, foarte aproape de culturile de orez.
Penajul masculului și al femelei sunt asemănătoare. Creștetul capului este negru până la ceafă, tot negre sunt și zona de pe spate de la baza cozii, zona din jurul ochilor, gușa, remigele primare și penele cozii. Spatele și remigele secundare au culoarea cenușie-albăstruie. Pe obraji au două pete mari albe, bine delimitate de penajul din jur printr-o dungă neagră. Gușa, pieptul și părțile laterale ale gâtului sunt de un cenușiu-albăstrui deschis. Penele de sub coadă și cele de pe pulpe sunt albe. În rest, partea inferioară a corpului este acoperită cu pene cenușiu-roșcate. Ochii sunt înconjurați de câte un inel de culoare brun-roșcată. Ciocul este puternic, butucănos, are părțile laterale albicioase și se termină cu un vârf albicios. Picioarele sunt de culoarea roșiatică. Lungimea corpului este de aproximativ 14 cm.
Deosebirea sexelor se face după ținută, masculul are ciocul mai puternic și mai deschis la culoare, și de asemenea, are capul mai mare și mai puternic. Un alt mod de recunoaștere al masculului este după cântec. Cântecul masculului este foarte melodios, se aseamănă cu sunetele de clopoțel. Cântecul diferă de la un exemplar la altul. Femelele scot sunete mai înăbușite decât masculii.
Orezarii sunt păsări preferate de crescători deoarece se acomodează foarte ușor în captivitate, iar din punct de vedere al înmulțirii nu ridică probleme.
Aceste păsări sunt crescute în captivitate în colivii sau voliere unde se reproduc ușor. În timpul împerecherii temperatura camerei trebuie să fie de 18-20 de grade C, iar în timpul iernii păsările nu trebuie să fie ținute afară, chiar dacă temperatura este cu câteva grade peste zero.
Orezarii obișnuiesc să își apere teritoriul cu multă îndârjire, de aceea în colivie, unde spațiul este mai redus, se va ține doar câte o pereche. Hrana orezarilor constă din amestec de semințe pentru păsări de pădure, mei, glanț, dughie, orez nedecorticat, cereale încolțite, ou fiert de găină, pesmet și verdeață. Aceste păsări adoră să se scalde.
La aproximativ șase zile de la împerechere, femela depune 4-6 ouă care sunt clocite de ambii parteneri pe rând. Orezarilor nu le place să fie deranjați, da aceea, la cel mai mic zgomot vor părăsi cuibul. După 13 zile de la clocit, din ouă ies puii, care la început sunt complet golași. După 10 zile, puii deschid ochii, iar după trei săptămâni sunt complet îmbrăcați cu pene. Încep să zboare după 24-28 de zile.
Orezarii pot scoate mai multe serii de pui într-un an, dar este recomandat ca fiecare pereche să aibă doar trei serii de pui într-un an pentru a nu slăbi vigoarea și sănătatea păsărilor.