- This event has passed.
Bacău: Proiectul cultural „VALOAREA CĂRȚII” – FLORA ALPINĂ ŞI MONTANĂ – la Complexul Muzeal de Științele Naturii „Ion Borcea”
16 februarie, 2023 - 14 martie, 2023
FLORA ALPINĂ ŞI MONTANĂ
„Cărţile sunt comorile preţuite ale lumii şi moştenirea potrivită a naţiunilor şi noilor generaţii.” Henry David Thoreau
Flora alpină şi montană cuprinde totalitatea plantelor care se găsesc în zona montană situată peste limita pădurilor.
În urmă cu 60 de milioane de ani, în Europa era o climă tropicală, cu temperatură medie anuală de 22°C care a favorizat prezenţa palmierilor, arborilor mamut şi a cedrilor de mlaştină. În perioada terţiară, clima s-a schimbat şi au apărut plantele mai mici. După formarea munţilor o nouă floră a luat naştere prin adaptarea speciilor la noile condiţii ecologice. Urmează o schimbare radicală a climei în perioada glaciară, când plantele care nu s-au putut adapta noilor condiţii au dispărut.
În ţara noastră zona alpină se întinde mai sus de limita superioară a rășinoaselor, ocupând cele mai înalte culmi muntoase. Pădurea de rășinoase se rărește treptat până dispare, făcând loc zonei alpine unde se găsesc doar tufișuri târâtoare, ienuperi și jnepeni. Temperaturile sunt foarte scăzute, iar vânturile sunt puternice, ceea ce împiedică creșterea arborilor. În zona alpină a Carpaţilor cresc pe suprafețe întinse, multe plante cu flori dintre cele mai atrăgătoare ca înfăţişare şi colorit care împodobesc coastele, stâncăriile şi bolovănişurile munţilor, stârnind călătorilor dar şi botaniştilor dorinţa de a le cunoaşte.
Cărţile despre flora alpină şi montană pun la dispoziţie cititorului informaţii referitoare la speciile prezente în aceste zone.
Biblioteca Complexului Muzeal de Științele Naturii „Ion Borcea”, expune din colecția de carte proprie, câteva volume despre flora alpină şi montană.
Vitrina, pe care vă invităm să o vizionaţi, se află amplasată în sala de expoziţii a muzeului până pe data de 14 martie 2023.
1. Plants, de Janet Marinelli, ed. DK, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, 2004
2. Contribuţiuni nouă la Flora Ceahlăului de Zach C. Panţu, Academia Română, Bucureşti, 1911
3. Flora alpină şi montană de Ana Paucă şi Ştefana Roman, ed. Ştiinţifică, Bucureşti, 1959
4. Flori din munţii noştri de Al. Belondei şi C. Pridvornic, ed. Ştiinţifică, Bucureşti, 1959
5. Zona montană a Argeşului şi Muscelului, Consiliul Judeţean Argeş, Piteşti, 2013