Loading Events
 
 

„Colecția Kovács.”

Alcătuirea colecţiilor „Kovács„, cu un număr de circa 20.000 piese, aparţine preotului reformat Kovács Gyula din satul Berea, care s-a stabilit în această localitate în anul 1951 şi a început să se intereseze de vestigiile arheologice din raza comunelor Ciumeşti-Berea, Sanislău, Foieni (actualmente în județul Satu Mare) . Din hotarul acestor comune a identificat pe teren în jur de 100 situri arheologice de la epoca mezolitică şi până la perioada medievală.

Cea mai mare parte a Colecţiei Kovács a fost achiziţionată în 1961 de Muzeul din Baia Mare, o parte, formată din 660 de obiecte ajunge în 1967 la Muzeul Orăşenesc Carei, pentru ca restul să fie achiziţionat de Muzeul Judeţean Satu Mare în 1977. Preotul Kovács Gyula a avut cunoştinţe serioase privind domeniul descoperirilor arheologice, a studiat o serioasă bibliografie de specialitate, a devenit un arheolog-autodidact, iar la nivelul anilor 1960-1970 a determinat relativ corect, din punct de vedere cronologic şi cultural.

Identificarea pe teren a materialului arheologic colecţionat a necesitat o muncă de cercetare de peste un deceniu, fiindcă azi nu mai apare dispersarea naturală a urmelor de locuire (gropi, locuinţe, extinderea aşezărilor şi a diferitelor situri).  Multe descoperiri provin din morminte care în lipsa datelor şi contextelor de descoperire greu se pot reconstitui. Munca este îngreunată şi prin faptul că din diferitele puncte de hotar menţionate, uneori cu extindere mare, provin materiale arheologice foarte variate din punct de vedere cronologic şi cultural. Azi, cu toate greutăţile întâmpinate, aproape 90% din siturile semnalate în colecţie au fost identificate pe teren. În cadrul expoziției temporare au fost expuse câteva zeci de piese reprezentative din cadrul „Colecției Kovács” grupate în câteva categorii: unelte (lame din silex și obsidian, cuțite din silex și fier, fragment de rășniță, rondele, fusaiole din lut, topoare și dălți din piatră), piese de armament (vârfuri de săgeți sin silex și bronz), piese de podoabă (o mărgea din sticlă și o brățară din bronz) și vase din lut. Din punct de vedere cronologic sunt reprezentate toate perioadele istorice din cadrul colecției, din perioada neolitică până la ev mediu.

Details

Start:
28 December, 2021
End:
31 January
Event Category:

Organizer

Muzeul de Istorie și Arheologie Maramureș – Baia Mare
View Organizer Website

Venue

Muzeul de Istorie și Arheologie Maramureș – Baia Mare
Str. Monetăriei nr. 1 - 3
Baia Mare, Maramureș 430406 Romania
+ Google Map
View Venue Website

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *