Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Baia Mare: expoziția „Introspectiv”, semnată de Rodica Tărțan

1 martie - 31 martie

Joi, 7 martie 2024, începând cu ora 17:00, vă invităm la sediul Muzeului Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare» să celebrăm împreună începutul primăverii printr-un eveniment deosebit, și anume vernisajul expoziției „Introspectiv”, semnată Rodica Tărțan.

Această expoziție retrospectivă este o incursiune în universul intim al artistei, univers care surprinde frumusețea discretă a peisajelor obișnuite și a cotidianului, transpusă în ulei pe pânză.

Rodica Zamfira (Balaj) Tărțan s-a născut pe 27 ianuarie 1951, în Baia Mare, iar de-a lungul carierei sale, a devenit una dintre personalitățile comunității artistice contemporane din Baia Mare și din România. Educația sa plastică a început la Institutul „Ion Andreescu” din Cluj-Napoca, unde a studiat în perioada 1973-1977, specializându-se în Arte Textile – tapiserie și obținând diploma de licență în domeniul Arte Plastice și Decorative.

În 1996, a devenit membră titulară a Uniunii Artiștilor Plastici din România, marcând un pas important în recunoașterea și validarea profesională a talentului și contribuției sale la arta românească.

Paralel cu activitatea sa artistică, a împărtășit cunoștințele și pasiunea sa pentru artă ca profesor titular la Liceul de Arte din Baia Mare timp de 16 ani, până la pensionare în 2010.

Rodica Tărțan și-a expus operele într-o serie impresionantă de expoziții personale și colective, atât în țară, cât și în străinătate. De la Baia Mare la București, din Ungaria în Italia, din Germania în Ucraina, lucrările sale au fost prezentate publicului larg și au fost apreciate pentru expresivitatea lor captivantă și pentru explorarea tematicilor variate, de la natură la simboluri și la motivul antropomorf.

Operele sale vibrante și expresive sunt adesea caracterizate de utilizarea culorilor intense, compozițiilor dinamice și explorarea detaliilor și simbolurilor. Rodica Tărțan reușește să transmită emoții puternice și să inspire reflecție și contemplare prin intermediul creațiilor sale artistice.

Comentariile critice evidențiază profunzimea și complexitatea universului său artistic:

„Rodica Tărțan fixează în picturile sale adevărate traiectorii mentale prin care «toate lucrurile sunt într-o necurmată frământare, așa cum nu se poate spune; ochiul nu se mai satură privind și urechea nu obosește auzind». Experiența și bucuria privirii retrospective i-au adus împlinirile eclesiastului și candoarea mulțumirii cu sine în armonii cromatice și compoziții solitare” (Vasile Duda, istoric de artă).

Expoziția „Introspectiv” punctează toate etapele de lucru din activitatea Rodicăi Tărțan și va fi un prilej deosebit pentru publicul larg de a descoperi și aprecia evoluția și contribuția sa remarcabilă la peisajul artistic băimărean, național și internațional.

Această expoziție este curatoriată de Robert Strebeli, manager al Muzeului Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare» și îl are ca invitat pe istoricul de artă Vasile Duda.

Evenimentul va fi deschis de un recital de flaut susținut de Francesca Rozenbaicher, elevă în clasa a XII-a la Colegiul de Arte Baia Mare, sub îndrumarea profesorului Katoka Felix și a profesoarei corepetitor Ștefania Dragoș.

Expoziția va putea fi vizitată în perioada 1 – 31 martie 2024, de marți până duminică între orele 10.00 – 17.00, la sediul Muzeului Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare», situat pe strada 1 Mai, nr. 8.

Pentru mai multe informații, vă rugăm să ne contactați la numărul de telefon 0262.213.964 sau să ne scrieți la adresa de email muzartbm@yahoo.com.

 

Vă așteptăm cu drag!

Details

Start:
1 martie
End:
31 martie
Event Category:
Website:
https://muzartbm.ro/2024/introspectiv-rodica-tartan/

Organizer

Muzeul Județean de Artă „Centrul Artistic Baia Mare”
View Organizer Website

Venue

Muzeul Județean de Artă „Centrul Artistic Baia Mare”
Str. 1 Mai nr. 8
Baia Mare, Maramureș 430331 Romania
+ Google Map
Phone
http://www.muzartbm.ro