- This event has passed.
Brăila: Foto-expoziția „Din lumea animalelor preistorice” la Muzeul Brăilei „Carol I” – Secția Științele Naturii (Parcul Monument)
20 iulie, 2018 - 30 septembrie, 2018
În perioada iulie – septembrie 2018, la Muzeul Brăilei „Carol I” – Secția de Științe ale Naturii, va fi deschisă foto-expoziția „Din lumea animalelor preistorice” .
Expoziția prezintă o incursiune inedită în lumea speciilor de animale preistorice, o călătorie în timp de-a lungul a milioane de ani din istoria Pământului.
Lumea preistorică a fascinat dintotdeauna atât oamenii de știință cât și publicul larg, de toate vârstele.
În decursul îndelungatelor timpuri geologice, în mări şi oceane, ca şi pe uscaturile continentale ale Terrei, s-au perindat felurite vieţuitoare, cu specificul lor de la o perioadă la alta.
Câteodată, în straturile Pământului s-au păstrat vestigii ale acestor lumi dispărute cu milioane de ani în urmă. Şi atunci, scheletul animalelor, ori fragmentele de trunchiuri împietrite în vremuri de mult apuse, rămân mărturii de preţ, care strunite de cutezanţa şi priceperea omului de ştiinţă ni se destăinuie, elucidând crâmpeie din tainele unor îndepărtate lumi străvechi.
Viața pe Pământ a început probabil cu aproximativ 4.500 milioane de ani în urmă, în mare, fiind nevoie de alte milioane de ani până când primul animal a ieșit din apă, pe uscat, adaptându-se apoi acestui mediu. Aceste animale erau nevertebrate simple; primele animale vertebrate au apărut mult mai târziu, cu aproximativ 500 milioane de ani în urmă.
Evoluția speciilor animale în decursul erelor geologice a fost puternic influențată de procesele geologice ce au avut loc în scoarța Pământului. Treptat, aceste fenomene au modificat înfățișarea uscatului, a mărilor și oceanelor, în mod constant, însă ele continuă și astăzi. Odată cu evoluția scoarței Pământului, s-a produs si evoluția viețuitoarelor, de la forme inferioare, la forme din ce în ce mai evoluate până la om.
Numărul speciilor care formează lumea animală și vegetală actuală reprezintă doar o parte neînsemnată din numărul total de specii apărute pe planeta noastră din timpurile cele mai îndepărtate și până în epoca noastră, fără îndoială, mai puțin de 1% din acest număr. Prin urmare, au dispărut cu desăvârșire mai mult de 99% din totalul speciilor care au existat cândva pe Pământ. Cu certitudine că nu numai naturaliștii, ci și oricare om pasionat sau nu de progresele științei, nu poate să nu-și pună problema cauzelor dispariției acestor milioane și milioane de specii, care au populat în diferite perioade de timp mările, bazinele continentale și uscatul…