- This event has passed.
Brăila: Expoziția temporară /Έκθεση LUMINĂ SFÂNTĂ DIN GRECIA / ΑΓΙΟ ΦΩΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, la Muzeul Brăilei „Carol I” – Centrul Diversităţii Culturale.
4 mai, 2021 - 11 mai, 2021
Expoziția temporară /Έκθεση LUMINĂ SFÂNTĂ DIN GRECIA / ΑΓΙΟ ΦΩΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, la Muzeul Brăilei „Carol I” – Centrul Diversităţii Culturale.
Expoziția temporară „Lumină Sfântă din Grecia“ / ΑΓΙΟ ΦΩΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ prezintă − în jurul unei mese tradiționale grecești − simboluri, obiceiuri, tradiții și gastronomie, începând de la Lunea Curată – „Η Καθαρά Δευτέρα” până la „Η ανάσταση του Κυρίου” – bucuria Învierii Domnului.
Sunt expuse și cele mai noi „Πασχαλινές Λαμπάδες” – lumânări pentru Noaptea de Înviere (în Grecia, copiii primesc astfel de lumânări, în Joia Mare, de la nași sau de la părinți), decorate în cadrul Atelierului de pictură al Comunității Elene Brăila. Dacă în primul an au fost folosite modele aduse de membrii Comunității Elene de la Muntele Athos și de la mănăstirile Meteora și lumânările au fost decorate de tineri și adulți, cu motive tradiționale, cu crucea sfântă sau pictate cu chipul Domnului și cu discrete simboluri grecești − expuse cu ocazia Zilei Naționale a Greciei, în cadrul evenimentului Noaptea Muzeelor, și în emisiuni la TVR 1 și TVR 2 −, în ultimii ani participanții la ateliere au fost copii de la Comunitatea Elenă, dar și de la Școala Primară „Sfânta Maria”, și s-au folosit, în special, motive marine, florale sau chiar mai vesele.
Emoționant este faptul că se păstrează tradiții la Brăila. Perioada comunistă nu a reușit să șteargă complet amintiri de suflet transmise de părinți sau bunici. Emoționant este și faptul că reînvie tradiții la Brăila. Este al cincilea an, când în Biserica Greacă din Brăila, în Noaptea de Înviere, copiii familiilor membre ale Comunității Elene iau Lumina Sfântă cu „Πασχαλινές Λαμπάδες”. Grecii din Brăila se bucură de Lumina Sfântă în limba greacă „Χριστός ἀνέστη “ – Hristos a Înviat! / „Aληθώς ανέστη “ – Adevărat a Înviat!
***
Reînfiinţată în 1990, Comunitatea Elenă Brăila − membră a Uniunii Elene din România − conservă şi promovează specificul său şi este o prezenţă activă în viața oraşului. Deţine costume tradiţionale şi un ansamblu de dansuri tradiţionale − „Parnassos” −, organizează cursuri de limba greacă și de dans
, cu profesori din Grecia, şi manifestări cu prilejul unor sărbători cu semnificaţie naţională (Ziua Naţională a Greciei – 25 martie, Ziua Marelui „Nu” – 28 octombrie) şi tradiţională şi se implică în diferite proiecte de promovare a patrimoniului multicultural al oraşului Brăila. Comunitatea Greacă menţine un permanent contact cu Grecia iar acţiunile sale sunt promovate dincolo de graniţele ţării, în Grecia şi diaspora grecească. Grecii de astăzi au păstrat obiceiuri şi tradiţii de la bunici… încă se prepară Vasilopita de Anul Nou şi Magiritsa de Paşte, gătesc scordalea şi baclavale, ca odinioară şi știm sigur că încă sparg farfurii la petreceri… În cadrul Atelierului de pictură al Comunității Elene Brăila, înființat în 2015, coordonat de artistul plastic Elena Salomeea Kaloxilos Moraru au fost realizate, de-a lungul timpului, cu copii, tineri și adulți, lucrări de grafică, pictură pe hârtie, carton, pânză, sticlă, ceramică, martis – mărțișoare grecești, lumânări decorate pentru Noaptea de Înviere, globuri pentru bradul de Crăciun.
***
Muzeul Brăilei „Carol I” – Centrul Diversităţii Culturale reconstituie, salvează, promovează fragmente din imaginea Brăilei multietnice de altădată pornind, în special, de la istorii de familie și de la documente din arhive din țările de origine ale comunităților etnice și din diaspora, organizează expoziţii temporare (vernisate în cadrul unor evenimente culturale care includ, în unele cazuri, prezentări, recitaluri, ateliere şi conferinţe ale unor personalități precum Elena Lazăr, Georgeta Filitti, Jean Chrissoveloni ș.a.) − cu obiecte, documente, fotografii, lucrări de artă provenind exclusiv din colecţii private, din patrimoniul comunităţilor etnice, sau al altor asociaţii − şi derulează programe culturale şi educaţionale cu subiecte care trezesc nostalgii şi „ating” sufletul. „Un Grec, doi Greci, trei Greci… Brăila”, „Greci, Evrei, Ruşi lipoveni, Turci… Brăila”, „Călători pe Dunăre şi mare”, „Brăila. Fragmente de poveste”, „Unde eşti copilărie?”, „Perpetuum Ţăndărică”, „Ani de şcoală. Amintiri şi nostalgii…”, „Întâlnire cu Sara” , „Zaharicale, Coféturi, Dulcegării, Taifas”, „Brăila grecească”, „Rădăcini”, „Ruşii lipoveni. Poveşti în jurul samovarului”, „Moştenirea bulgară”, „Cultură turcă şi tabieturi”, „Obiceiuri şi tradiţii evreieşti”, „Povești machidoneşti”, „Strălucire şi culoare”, „Unde sunt zăpezile de altădată…?”, „Parfum de epocă. Viaţă cotidiană între anii 1900 – 1950″, „Amicul Copiilor. Incursiune în istoria literaturii pentru copii şi a benzii desenate româneşti (de la 1878 până în zilele noastre), „Povești despre Brăila, muzică și cărți” sunt câteva dintre proiectele Centrului Diversităţii Culturale (unele finanţate de Administraţia Fondului Cultural Naţional sau de Primăria Capitalei) care au demonstrat că acest gen de reconstituiri patrimoniale − istorie, realităţi urbane, personalităţi, tradiţii, meserii, universul familiei, patrimoniul imaterial, elemente de atmosferă, mentalităţi − prezintă un farmec care reuşeşte să atragă către informaţia istorică şi categorii sociale mai puţin interesate, în mod obişnuit, de activităţile sau de publicaţiile unui muzeu.
***
Organizare expoziție:
Elena Salomeea Kaloxilos Moraru, artist plastic, coordonatoarea Atelierului de pictură al Comunității Elene Brăila și Beatrice Dobrescu Ispir (Comunitatea Elenă Brăila)
Camelia Hristian, șef Serviciul Relații Publice, coordonatoarea Centrului Diversității Culturale; Gabriel Stoica; Florentina Snae și Elena Slătineanu (Muzeul Brăilei „Carol I”)
și
Sofia, Iannis, Gabriela, Diana, Mihail, Andra, Petruța și Corina, alături de părinți și bunici.
Sponsori: „Băcănia din Centru” și „La Grecu”.
Foto: Camelia Hristian, Elena Slătineanu (Muzeul Brăilei „Carol I”), Elena Salomeea Kaloxilos Moraru, Beatrice Dobrescu Ispir (Comunitatea Elenă Brăila)
***
În acelaşi spaţiu pot fi vizitate și expoziţiile temporare „AMICUL COPIILOR. Incursiune în istoria literaturii pentru copii și a benzii desenate românești (de la 1878 până în zilele noastre)”, organizată în colaborare cu colecţionarii ing. Cristian Dumitru şi Mihail Dumitru (Asociaţia Muzeul Jucăriilor Bucureşti) și ÎNGERII ALBAȘTRI, în cadrul proiectului Erasmus (DIS)ARTISAN, derulat de Asociația ART-TERAPIE.CES.AU alături de parteneri din Anglia, Italia, Portugalia, România, Turcia.