- This event has passed.
Brăila: Foto-expoziția: „Universul lumii vii” – în perioada ianuarie-martie 2022, la Muzeul Brăilei „Carol I” – Secția Științele Naturii (Parcul Monument)
18 ianuarie, 2022 - 31 martie, 2022
Foto-expoziția: „Universul lumii vii” – în perioada ianuarie-martie 2022, la Muzeul Brăilei „Carol I” – Secția Științele Naturii (Parcul Monument)
Cu prilejul acestei expoziții am încercat să ilustrăm uimitoarea varietate a lumii vii dar și conștientizarea importanței biodiversității naturale și a ecosistemului. Cunoscând diversitatea naturii, putem înțelege și legăturile dintre elementele ecosistemului și cum dispariția unui astfel de element ne poate influența viața.
Este cu neputință ca, din dorința de a te familiariza cu lumea florilor și animalelor, să poți cuprinde cu mintea întreaga lor diversitate. Natura este un extraordinar arhitect de forme vii, la baza cărora stau modificările adaptative, selecția naturală și evoluția.
Astăzi, lumea animală cuprinde peste două milioane de specii. Acest număr a crescut treptat de-a lungul timpului, cu unele intermitențe datorate dispariției unor grupuri de animale.
Prin selecția naturală au supraviețuit doar acele organisme înzestrate cu organite necesare pentru a prelua unele funcții fiziologice și de a utiliza un cerc cât mai larg de surse energetice, acest proces realizându-se doar în cadrul acțiunilor interspecifice.
Marea diversitate a lumii vii se explică prin procesul evoluției. Datorită evoluției putem înțelege de ce astăzi coexistă pe Pământ specii aparținând diferitelor tipuri de organizare, de la unele complexe, așa cum sunt artropodele sau vertebratele până la cele microscopice, unicelulare. În cadrul fiecărui tip de organizare s-au produs treptat perfecționări, în măsura permisă de planul respectiv de organizare. Procesul evoluției a însemnat, astfel, o acută luptă pentru ocuparea nișelor ecologice ale diferitelor niveluri trofice. Spre exemplificare, o analiză sintetică a lanțului trofic din cadrul unei biocenoze, ne arată faptul că plantele verzi ar putea epuiza rapid resursele de hrană din sol dacă n-ar exista bacteriile care descompun cadavrele, readucând în circuitul vieții substanțele pe care le oferă apoi simbionților superiori. Fără plantele verzi nu ar putea supraviețui animalele ierbivore, de la insecte până la mamifere. La rândul lor, aceste ființe constituie baza existenței pentru insectele răpitoare, animalele insectivore și cele carnivore, care trăiesc pe seama consumatorilor fitofagi.
Prin diversitatea informațiilor enciclopedice pe care le oferă, expoziția noastră constituie un argument pentru petrecerea timpul liber într-un mod cât mai agreabil și totodată folositor. Dacă iubiți natura și aveți curiozitatea de a pătrunde în universul viețuitoarelor, vă invităm să descifrăm împreună unele taine ale naturii!
Dr. Nicolae Onea, șef Secția Științele Naturii