Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Brăila: Secția Științele Naturii din cadrul Muzeului Brăilei „Carol I” deschide fotoexpoziția „Delta Dunării – Muzeul viu dintre ape

4 iunie - 30 septembrie

Secția Științele Naturii din cadrul Muzeului Brăilei „Carol I” deschide fotoexpoziția temporară intitulată „Delta Dunării – Muzeul viu dintre ape -”. Această expoziție este disponibilă publicului larg în perioada iunie – septembrie 2024 și prezintă aspecte din Delta Dunării.
Delta Dunării este formată din trei brațe principale ale Dunării – Chilia, Sulina și Sfântu Gheorghe – care se varsă în Marea Neagră, formând un labirint de canale și lacuri. În total, delta se întinde pe o suprafață de aproximativ 4.200 km pătrați. Cele mai importante lacuri sunt: Razelm și Sinoe, conectate la Dunăre prin canale secundare.
Delta Dunării este un adevărat refugiu avifaunistic, a cărui importanță a depășit demult granițele României, inclusă fiind în patrimoniul UNESCO începând cu 1990. Acest lucru a asigurat protecția și conservarea acestui habitat unic pentru generațiile viitoare. Ea constituie cea mai nouă formă de relief din țară, reprezentând totodată cea mai mare rezervație naturală de zone umede din Europa. Este unica deltă din lume declarată rezervație a biosferei, „un muzeu viu al biodiversității, alcătuit din peste 30 de ecosisteme”.
Delta Dunării este o zonă cu o diversitate biologică excepțională și cu habitate naturale unice, printre care se numără și pădurile de nisip Letea și Caraorman. Acestea sunt singurele păduri cu dune de nisip din România și se remarcă prin caracteristicile lor speciale. În Padurea Caraorman întâlnim cel mai bătrân stejar din România. Cunoscut și sub numele de „stejarul îngenuncheat”, acesta are aproximativ 400 de ani și un diametru impresionant de 3,8 metri.
În deltă viețuiește aproximativ 81% din avifauna țării, păsările fiind de fapt, cele care au dat faima Deltei, specii deosebite precum pelicani, stârci, egrete și chiar flamingo.
În total, Delta Dunării adăpostește 5 137 de specii dintre care: 1 689 specii de floră (alge planctonice, licheni, macromicete și plante vasculare) și 3 448 specii de faună (moluște, insecte, pești, amfibieni, reptile, păsări și mamifere).
Prin Convenția de la Berna sunt protejate un număr mare de păsări (313 din totalul de 331 specii), urmând apoi un număr de 22 de specii de mamifere dintre care 7 specii strict protejate, și de asemenea un număr de 24 de specii de pești din care 22 specii sunt protejate.
În Delta Dunării există o serie de obiective turistice culturale și istorice, cum ar fi cetatea medievală Enisala, care datează din secolul al XIII-lea și a fost construită de genovezi. De asemenea, în Delta Dunării se poate vizita și Muzeul Delta Dunării din Tulcea, care prezintă istoria și tradițiile regiunii, precum și viața sălbatică din zonă.
Toate aceste zone din deltă sunt importante pentru viața sălbatică și sunt populare printre turiști pentru activități precum pescuitul și observarea păsărilor.
Fotoexpoziția temporară „Delta Dunării – Muzeul viu dintre ape -” poate fi admirată, fără taxe suplimentare, în cadrul turului normal de vizitare, după următorul program: de marți până duminică între orele 10:00 – 18:00.
Vă așteptăm cu drag!

Details

Start:
4 iunie
End:
30 septembrie
Event Category:
Website:
https://www.facebook.com/photo/?fbid=972152604700067&set=a.584964133418918

Organizer

Muzeul Brăilei „Carol I”

Venue

Muzeul Brăilei „Carol I” – Secția de Științele Naturii
Șoseaua Parcului nr. 15
Brăila, Brăila 810296 Romania
+ Google Map