Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Bran: OBIECTUL LUNII DECEMBRIE 2021 – CĂMAȘA DE SĂRBĂTOARE – Muzeul Național Bran

22 December, 2021 - 31 December, 2021

OBIECTUL LUNII DECEMBRIE
Încet, încet, bătrâna iarnă își așterne mantia de zăpadă și peste meleagurile brănene. Vin sărbătorile mult așteptate, cu colinde și daruri în casele tuturor.
Iarna fiind unul dintre anotimpurile în care tradiția este mai bogată, vă invităm să vă bucurați în acest loc minunat – Branul – alături de oameni minunați, iubitori de tradiție și de oaspeți, cărora să le-o prezinte.
Și Muzeul Național Bran are porțile deschise tuturor celor care iubesc patrimoniul cultural și tradiția.
Pentru că se apropie sărbătorile de iarnă, ne-am propus să vă prezentăm ca și obiect al lunii, una dintre podoabele portului popular femeiesc – CĂMAȘA DE SĂRBĂTOARE. Această cămașă era purtată cu ocazia anumitor evenimente și în prag de sărbătoare.
Cămașa face parte din patrimoniul muzeului, respectiv al secției etnografice, datează din prima jumătate a secolului al XX-lea și provine din zona geografică Rucăr-Bran. IA este lucrată pe pânză din bumbac, țesută în două ițe. Este cusută cu acul,cu arnici negru și lânică roșie și împodobită cu paiete și mărgele. La gât este încheiată într-o parte, cu obânzică, mânecile se termină cu brățară, croită cu clini laterali și pave, fiind încheiată în cheițe. Pe un fond alb, cu un decor roșu, negru, auriu și galben, regăsim motive geometrice, florale și vegetale.

Details

Start:
22 December, 2021
End:
31 December, 2021
Event Categories:
,
Website:
https://www.facebook.com/muzeulnationalbran.ro/posts/901776677191166

Organizer

Muzeul Național Bran
View Organizer Website

Venue

Muzeul Național Bran
str. Aurel Stoian nr. 14
Bran, Brașov Romania
+ Google Map
View Venue Website

Leave a Reply

Your email address will not be published.