- This event has passed.
Brașov: colocviul „Importanţa cercetărilor monografice pentru dezvoltarea locală a turismului cultural”
25 octombrie, 2019 - 27 octombrie, 2019
90 ani de la prima cercetare sociologică în Drăguş
În cadrul proiectului „ÎNTÂLNIRI COLOCVIALE – Conservarea patrimoniului cultural imaterial la 90 de ani de la cercetarea monografică a localităţii Drăgus de către academicianul Dimitrie Gusti”, proiect cofinanţat de Consiliul Judeţean Braşov, Primăria Comunei Drăguş organizează la Drăguş, în perioada 25 – 27 octombrie 2019, colocviul „Importanţa cercetărilor monografice pentru dezvoltarea locală a turismului cultural”.
Cu această ocazie Muzeul de Etnografie Brașov aduce în atenţia publicului expoziţia foto – documentară 90 ani de la prima cercetare sociologică în Drăguş, care poate fi vizitată la Căminul Cultural din Drăguş, în data de 26 şi 27 octombrie. Expoziția se dorește a fi un omagiu și o recunoaștere publică a întregii activități a savantului Dimitrie Gusti.
În anii 2000 – 2001, echipa de cercetători ai Muzeului de Etnografie din Braşov a reluat urmele lăsate de profesorul Gusti şi echipa sa, în Drăguş, în încercarea de a recupera memoria afectivă a celor petrecute acolo cu aproape un secol în urmă.
Unul din rezultatele acestei cercetării este această expoziţie foto – documentară, care este un prilej de a aduce în prim plan comentarea discursului afectiv, diferit de cel ştiinţific elaborat, prin faptul că poate sugera ipostaze ale unei mentalităţi speciale, o mentalitate şi o memorie afectivă modelată care se regăseşte până astăzi în sat.
Interviurile înregistrate în Drăguş de colectivul Muzeului de Etnografie Braşov, în campaniile de teren din acea perioadă, relevă urmele monografiştilor păstrate în memoria comunității sătenilor prin episoade de neuitat. Țăranii sunt implicaţi afectiv, iar momentele evocate capătă o expresivitate deosebită prin relaţia lor directă sau indirectă cu monografiştii. S-au realizat interviuri, s-au identificat în fotografii circumstanțe și oameni care s-au intersectat cu aceştia, s-au recuperat fotografii inedite aflate în casele drăgușenilor la loc de cinste, dăruite de monografiști drăgușenilor. De aceea, aceste amintiri sunt re-povestite şi personalizate, fiind transmise celor mai tineri ca o zestre de familie.
În acest an, 2019, se împlinesc 90 de ani de la prima cercetare gustiană condusă de profesorul Dimitrie Gusti în Drăguș. Este un bun prilej de evocare a acestui demers științific excepțional care a inspirat multe generații de cercetători în acest interval de timp.
Oana Țigănuș
Muzeul Civilizației Urbane a Brașovului