Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

București: expoziția „Orașul subteran. București, între sacru și profan”

30 august, 2018 - 3 noiembrie, 2018

Muzeul Municipiului București vă invită la vernisajul expoziției „Orașul subteran. București, între sacru și profan”, eveniment care va avea loc joi, 30 august 2018, ora 18.00, la Casa Filipescu-Cesianu (Calea Victoriei nr. 151).

Noua expoziție se axează pe reconstituirea Bucureștiului medieval prin etalarea unor materiale și rezultate provenind din cercetările arheologice realizate de Muzeul Municipiului București în zona Centrului Istoric. Acestea au scos la iveală elemente ale structurilor de epocă medievală, modernă și contemporană. Au fost localizate cu precizie edificii și hanuri importante înregistrate în documentele istorice și cartografice sau structuri medievale inedite. Cu acest prilej au fost documentate în detaliu elemente de infrastructură precum sectoare de străzi podite cu lemn sau bolovani de râu, conducte medievale și sisteme de canalizare care aduc informații noi privind viața cotidiană în vechiul București.

”În valorificarea muzeală vom folosi imagini din timpul cercetărilor arheologice, reconstituiri grafice și suprapuneri cartografice pentru a facilita vizitatorului nespecializat înțelegerea arhitecturii și spațiului locuibil. Întregul suport vizual va oferi perspectiva orașului subteran suprapus de capitala modernă, a unei epocii îngropate, dar nu uitate.

Printre rezultatele campaniilor de săpături se numără scheletele umane ce în unele situri reprezintă singura sursă de informații privind o anumită comunitate. Se vor exemplifica diferențe în modul de înmormântare în funcție de vârstă, sex și poziție socială. Pe baza rezultatelor analizelor antropologice, vor fi selectate câteva schelete cu probleme deosebite, care vor ilustra aspecte dintr-o perioadă în care speranța de viață era scăzută datorită conflictelor militare și a practicilor medicale rudimentare. În perioada medievală o persoană era expusă la numeroşi agenţi infecţioşi care provocau boli ce au lăsat urme pe oase (de exemplu sifilisul și tuberculoza). Pe lângă acestea, se mai întâlnesc afecțiuni cauzate de alimentație (cum sunt cele dentare: carii, pierderi de dinţi şi abcesele) sau de activitatea fizică depusă de individ (osteoartrită). Vor fi expuse câteva cazuri ale unor indivizi decedați în urma unor acțiuni violente (schelete ce au suferit o serie de traumatisme realizate cu arme albe și de foc) sau în urma complicaților survenite datorită aplicării greșite a unor tratamente.

Bunurile culturale ce urmează a fi expuse fac parte din colecția de arheologie a Muzeului Municipiului București și vor cuprinde obiecte de uz cotidian (veselă de servit, depozitat și gătit), personal (obiecte de toaletă, piese de port și podoabă) și piese de cult.

Ne propunem o incursiune în trecutul mahalalelor, hanurilor și bisericilor secolelor XVII-XIX facilitând vizitatorilor redescoperirea vieții cotidiene de la naștere până la moarte. Suportul vizual (planuri, desene, reconstituiri) va oferi privitorului posibilitatea de a înțelege evoluția țesutului urban al Capitalei, iar artefactele expuse îl vor transporta în viața de zi cu zi a bucureșteanului medieval, de la omul de rând la membrii clerului și ai elitei”, declară Dr. Theodor Ignat, Șef Birou Arheologie.

Detalii

Începe:
30 august, 2018
Se termină:
3 noiembrie, 2018
Categorie Eveniment:

Organizator

Muzeul Municipiului București
Vezi site-ul web Organizator

Loc de desfășurare

Muzeul Municipiului București
Bulevardul Ion C. Brătianu 2
București, București Romania
+ Hartă Google
Vezi site-ul web Loc de desfășurare