Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

București: Finisajul expoziței „Mobile Churches” – cu Anton Roland Laub

31 iulie, 2019

Muzeul Municipiului București vă invită la finisajul expoziței tematice „Mobile Churches” – Artist talk cu Anton Roland Laub. Evenimentul are loc miercuri, 31 iulie, ora 18.30, la Palatul Suțu. Invitat: Dr. Adrian Majuru.

Expoziția este organizată în cadrul Sezonului România-Franța, cu sprijinul Guvernului român, al Ambasadei Republicii Franceze în România, al Institutului Cultural Român și al Institutului Francez din București.
Fotografii realizate de Anton Roland Laub.
Curator: Sonia Voss.

Anton Roland Laub își va prezenta activitatea artistică și va vorbi despre seria fotografică anterioară. Când s-a mutat de la București la Berlin, imaginea Aleei Karl-Marx i-a adus aminte imediat de fațadele Bulevardului Unirii, astfel încât amintirile din București au fost asociate treptat cu Aleea Karl-Marx. Acest episod reamintește povestea lui Cicero despre Simonides de Ceos, care a descoperit o nouă artă de a memoriza după ce o tragedie a lovit un banchet unde el era invitat să recite poezii. Exact când poetul a fost chemat afară, acoperișul sălii de banchet s-a prăbușit, zdrobind toți oaspeții până la moarte. Cu toate acestea, Simonides a putut să identifice rămășițele lor, fiindcă își amintea unde stătuseră la masă. Astfel s-a născut metoda de memorare zisă „loci” – a locurilor – care se bazează pe coeziunea dintre amintiri și locuri specifice.

Născut și crescut în București, Anton Roland Laub locuiește și lucrează la Berlin. A obținut o diplomă de masterat de la Academia de artă Weißensee din Berlin, în clasa profesorilor Andreas Siekmann și Alice Creischer. Anterior a absolvit studiile la New School for Photography, Berlin, și a urmat cursurile departamentului de științe media și comunicare de la Universitatea din București. Istoria recentă a Bucureștiului, precum și moștenirea dictaturii lui Ceaușescu sunt unele dintre principalele surse ale activității sale artistice. Operele lui fac apel la cercetări extinse, cu abordări subversive în sistemele de decodificare a puterii. În 2018, cu seria fotografică „Mobile Churches”, a fost finalist pentru premiul New Discovery la Festivalul Internațional de Fotografie Les Rencontres d’Arles. Anterior, cu aceeași proiect, a fost nominalizat pentru Premiul Dummy Book la Festivalul Unseen Photography Festival la Amsterdam, și la Les Rencontres d’Arles. Photobook-ul rezultat a fost publicat într-o ediție trilingvă (De/Fr/En) de Kehrer Verlag, Heidelberg, fiind preselectat pentru premiul Fola Photobook din Buenos Aires. El a expus lucrările sale, printre altele, la Photo Saint-Germain, Paris; MakeCity Festival, Berlin; European Month of Photography, Atena și Berlin; Format Festival, Derby; atelier35, București. Operele sale sunt incluse, printre alte, în Book and Media Art Collection de la Staatliche Museen zu Berlin, în Arhiva Les Rencontres de la Photographie, Arles; și la Colecția Memorialului Zidului din Berlin.

Expoziția „Mobile Churches” a fost deschisă în timpul Festivalului MakeCity 2018 la Memorialul Zidului din Berlin, la Capela reconcilierii. Această serie de fotografii face acum parte din Memorialul Zidului Berlinului. Capela reconcilierii se află pe locul exact al vechii Biserici de Reconciliere care a fost distrusă în 1985 de regimul comunist al RDG, împărtășind astfel soarta multor biserici din București.

Intrarea este liberă.
Eveniment organizat de Primăria Municipiului București prin Muzeul Municipiului București

Detalii

Dată:
31 iulie, 2019
Categorie Eveniment:

Organizator

Muzeul Municipiului București
Vezi site-ul web Organizator

Loc de desfășurare

Palatul Suțu – Muzeul Municipiului București
Bulevardul Ion C. Brătianu 2, București 030167
București, București 030167 Romania
+ Hartă Google