Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

București: prelegerea Radu Florescu şi Dobrogrea rurală, Paula Popoiu

19 aprilie @ 15:15 EET

Program complementar – „Radu Florescu – viaţa şi opera”

Pe durata expoziţiei temporare „Radu Florescu – viaţa şi opera” (26 septembrie – 01 decembrie 2013), Muzeul Naţional de Istorie a României, prin Centrul National de Cercetare şi Documentare în Domeniul Muzeologiei „Radu Florescu”, organizează următoarele evenimente:

06 noiembrie, orele 16-17 – Paula Popoiu, Radu Florescu şi Dobrogrea rurală

Alte evenimente:

20 noiembrie, orele 16-17 – Virgil Nitulescu, Radu Florescu şi ICOM

Lansare volum

27 noiembrie 2013, ora 13Radu Florescu, amintiri şi evocări

La zece ani de la dispariția celui care a îndrumat și a condus cu competență rețeaua muzeală, a arheologului identificat cu cetatea Capidava, ca și a profesorului îndrăgit de numeroșii săi studenți și doctoranzi, MNIR a inaugurat, la 26 septembrie 2013, expoziția temporară ce îi este dedicată – „Radu Florescu – viața și opera”.

Radu Florescu (1931 – 2003) constituie pentru cultura contemporană din România o importantă referință. Arheolog, istoric de artă, profesor și muzeolog de largă cuprindere, învățatul a promovat de-a lungul carierei de peste cinci decenii, idei și lucrări referențiale pentru modernizarea cercetării arheologice, a muzeografiei și formelor de valorificare a patrimoniului cultural național.

Vizionar și totodată modern în conceptele sale, racordat la mișcarea muzeografică performantă, Radu Florescu a ocupat importante poziții în ierarhia instituțiilor specializate, inclusiv aceea de președinte-fondator al Comisiei Naționale a Muzeelor și Colecțiilor, de președinte al Comitetului național ICOM și Director general al Muzeului Național de Istorie a României. În aceste ipostaze s-a remarcat cu prisosință prin vaste și solide cunoștințe de specialitate și printr-o cultură de excepție, ca și prin energie și o deosebită pasiune.

Profesor de mare reputație, deschizător de orizonturi, autor de cărți, studii, manuale, cursuri și albume, meritele sale științifice sunt larg recunoscute, iar căile deschise de el, în muzeografie, conservare și restaurare, au configurat o adevărată școală națională.

Centrul National de Cercetare şi Documentare în Domeniul Muzeologiei „Radu Florescu”