Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

București: De la Roșu la Negru la Muzeul Satului

17 mai, 2018 - 3 iunie, 2018

Sergiu Celibidache afirma:” Orice artă are un scop:libertatea”. Dacă ne uităm la arta mosnenilor din Gorj, a țăranilor liberi de la poalele munților, din satele iubite de Constantin Brâncuși, vom vedea că și ei, prin arta lor au trăit aceleași vibrații ale libertății resimțite de Sergiu Celibidache în muzica lui. Sau de George Enescu atunci când a compus Rapsodia Română.
Brâncuși mărturisea că funcția artistului este de a descifra semnele ascunse ale naturii, de a interpreta misterele universului. Acest lucru îl făceau și țăranii de la care a învățat să cioplească și să asculte ce-i șoptește Universul.
Gorjul lui este poate zona cu cea mai intensă trăire artistică în arta tradițională. Plină de simboluri și culori, arta lor, fie că vorbim de covoare, de țesături sau de lemn, a uimit o lume întreagă și continuă să-i încânte simțurile.
Costumul popular din Gorj a cunoscut în timp, evoluții și modificări: de la fibră, la croiala și nu în ultimul rând, la culoare. Motivele au fost multe, dar unul dintre cele mai puțîn cercetate în această evoluție, a fost cel al războiului, al Marelui Război, care a adus cu el, odată cu dezrobirea fraților români de peste munte și moartea celor care plecaseră pe front să lupte pentru țară. Doliul pe care l-au purtat femeile după cei pieriți acum 100 de ani a rămas cusut cu lacrimi pe mânecile și poalele cămășilor lor. „De la Roșu la Negru” nu este o expoziție. Este o rememorare a ceea ce am avut și a ceea ce avem datorită lor. Este o mărturisire a recunoștinței pe care le-o purtăm pentru că existăm aici, între aceste granițe desenate cu sângele lor.
Piesele costumelor cusute cu fir roșu de țărăncile care s-au căsătorit înainte de război, portretele acelor oameni care știau să descifreze semnele ascunse ale naturii, imaginile lor de la nuntă filmată de Dimitrie Gusti și ceea a urmat: refugiul, înmormântarea, doliul. Toate acestea vor fi redate într-o lumina aparte și vom vedea ce vibrații au rămas în sufletul nostru după un veac de frumusețe. Lumea simbolurilor lor cusute, pictate sau țesute va fi interpretată în aceeași trecere „De la Roșu la Negru” de tânăra artista plastică Alina Codin.
Simboluri și vibrații, recunoștință și mărturii. Joi, 17 mai, ora 17, la Muzeul Național al Satului.

Details

Start:
17 mai, 2018
End:
3 iunie, 2018
Event Category:

Organizer

Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” – București
View Organizer Website

Venue

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” – București
Şos. Kiseleff nr. 28 - 30
București, București 011347 Romania
+ Google Map
View Venue Website