- This event has passed.
București: Eveniment de lansare a volumului 21/2016 al revistei MARTOR. Anuarul de antropologie al Muzeului Țăranului Român
1 noiembrie @ 07:23 EET
Vineri, 3 februarie 2017, vă invităm la lansarea volumului 21/2016 al revistei Martor. Anuarul de antropologie al Muzeului Țăranului Român, care va avea loc la Clubul Țăranului (Str. Monetăriei, nr. 3) începând cu orele 18.00. Intrarea liberă.
Evenimentul are loc în cadrul seriei Muzeul [In]Vizibil. Șantier de explorări #1, 3-5 februarie 2017.
Cu ocazia lansării numărului tematic „A Place for Hay. Flexibility and Continuity in Hay-Meadow Management / Un loc pentru fân. Flexibilitate și continuitate în managementul fânețelor”, pajiștile semi-naturale și produsul lor, fânul, sunt puse în discuție prin prezentări, lansare de cărți tematice și proiecție de film. Vă invităm la o discuție care pleacă de la o perspectivă interdisciplinară asupra pajiștilor, la întâlnirea dintre privirile etnologice, antropologice, științelor naturii, istorice, dar și artistice.
La dezbaterea pe marginea volumului revistei MARTOR vor participa antropologul Vintilă Mihăilescu, autori ai articolelor, alături de editorii Anamaria Iuga, Bogdan Iancu și Simina Bădică.
Evenimentul este completat de lansarea cărții „Gustul locului. Producția de peisaje culturale agro-alimentare în sudul Transilvaniei” (Editura Tritonic, 2016), autoare Monica Stroe (antropolog, SNSPA). Volumul pune în discuție legăturile dintre peisajele culturale și producția alimentară în cadrul proceselor recente de patrimonializare: „Hrana iese din spațiul domestic, încetează să rămână intimă și devine un bun public, un patrimoniu colectiv regional. […] Produsele de tip terroir […] locale sau tipice se identifică printr-o legătură ramificată cu teritoriul, valoarea sa compunându-se din dimensiuni complementare […]. Terroir încorporează «localitatea» atât din punctul de vedere al istoriei culturale, căreia i se atribuie moștenirea unor forme de cunoaștere tradițională, cât și din punctul de vedere al teritoriului fizic, asociat unor condiții naturale particulare”.
Încheiem seara cu proiecția inedită a filmului „Mountain hay meadows: hotspots of biodiversity and traditional culture / Fâneţe montane: rezerve de biodiversitate și cultură tradițională” [52’], realizat în 2015 de Ágota Juhász și László Demeter. Filmul prezintă modul în care practicile tradiționale privind fâneţele din Transilvania creează și întrețin o biodiversitate reamarcabilă și peisaje specifice, asigurând mâncare sănătoasă și sustenabilitatea economiilor și comunităților rurale. Filmul, care a fost premiat la festivalul de film documentar de la Sondrio (Italia), documentează cunoștințe tradiționale specifice unui stil de viață pe cale de dispariție, descriind și provocările și contradicțiile politicilor publice europene care vizează chiar protejarea acestui tip de habitat și încurajarea micilor fermieri care gestionează aceste peisaje culturale.
***
Sub titlul „A Place for Hay. Flexibility and Continuity in Hay-Meadow Management”, volumul cu nr. 21 al revistei MARTOR își propune să adune o colecție de studii originale și un material vizual care prezintă o istorie socio-culturală a pajiștilor semi-naturale și, mai ales, produsul acestora, fânul. Volumul abordează tema dintr-o perspectivă multidisciplinară și cuprinde articole care analizează patrimoniul cultural și biologic al fânului și al fânețelor, diversele roluri și înțelesurile atribuite cunoștințelor tradiționale asociate, rolul politicilor și stimulentelor publice în restructurarea viziunii asupra naturii și a practicilor tradiționale de management al terenurilor, biodiversitatea în habitat, precum și modul în care fânul este expus și transformat într-un produs artistic.
Revista poate fi consultată online la adresa: www.martor.muzeultaranuluiroman.ro.
Parteneri media ai MNȚR: Radio România, Radio România Actualități, Radio România Cultural, Radio România Internațional, Radio România București Fm, RFI România, Zeppelin, Igloo, Arhitext, Arhitectura, Observator cultural, Infinitezimal, LiterNet.ro, HotNews.ro, webpr.ro, Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, onlinegallery.ro, modernism.ro, www.artline.ro, www.artout.ro, www.artactmagazine.ro, www.decosieco.ro, www.daciccool.ro, getlokal.ro, semnebune.ro, www.cooperativaurbana.ro, www.cooperativatraditionala.ro, www.thefashionspot.ro, www.learningnetwork.ro, iqool.ro, www.gratuitor.ro, www.comunicatedepresa.ro, Terra Magazin, www.mediaiq.ro.
Vă așteptăm cu bucurie!
Cu bine,
Anca-Maria Pănoiu
Asistent editorial
MARTOR
(The Museum of the Romanian Peasant Anthropology Journal / Revue d’Anthropologie du Musée du Paysan Roumain)
Kiseleff Blvd. 3, Sector 1, Bucharest, Romania, 011341
http://martor.muzeultaranuluiroman.ro/
https://www.facebook.com/martorjournal
+40 21317 96 61