- This event has passed.
București: expoziția temporară Minunata lume a basmelor și poveștilor
1 noiembrie @ 01:30 EET
Deschiderea expoziției temporare
Minunata lume a basmelor și poveștilor, la MNIR
Cu ocazia Sărbătorilor de iarnă, Muzeul Național de Istorie a României (MNIR), în parteneriat cu Muzeul Național al Literaturii Române și Muzeul Național Bran, vernisează o expoziție specială, ce se adresează, deopotrivă, celor mari și celor mici: Minunata lume a basmelor și poveștilor. Evenimentul are loc luni, 22 decembrie 2014, începând cu ora 13.00, la sediul MNIR, din Calea Victoriei nr. 12, București.
Expoziția prezintă peste 100 de cărți de basme, povești și povestiri, datând din secolul al XIX-lea până în anii 60 – 80 ai secolului trecut, provenind din colecțiile Muzeului Național de Istorie a României, Muzeului Național al Literaturii Române și Muzeului Național Bran, dar și de la colecționarii George Trohani și Nicoleta Petcu.
Printre cele mai valoroase lucrări prezentate se numără: Kildine, scrisă de regina Maria, o ediție specială a Luceafărului de Mihai Eminescu, cu o ilustrație spectaculoasă, realizată de Mișu Teișanu, un volum de Basme de Hans Christian Andersen, provenind din biblioteca regală de la Castelul Bran.
În expoziție se regăsesc unele dintre cele mai populare personaje (Albă ca Zăpada, Harap Alb, Baronul von Munchausen, Făt Frumos din Lacrimă, Motanul Încălțat etc.), dar și unii dintre cei mai mari autori de profil (Ion Creangă, Petre Ispirescu, Frații Grim, Hans Christian Andersen).
În anii de dinainte de 1989, în lipsa Internetului și a televiziunii prin cablu, cărțile de basme și povești reprezentau interfața care stârnea imaginația copiilor și făcea ca personajele să se transforme în adevărați… parteneri de aventuri. Iar minunatele ilustrații, adevărate opere de artă, care însoțeau textele, contribuiau din plin la acest lucru.
Suntem convinși că vizitatorii noștri „mai mari” vor retrăi amintiri și emoții plăcute din copilărie, iar „cei mici” vor fi îndemnați să redescopere plăcerea lecturii, lăsând tehnologia deoparte, măcar pentru o clipă.
Expoziția este deschisă la MNIR în perioada 22 decembrie 2014 – 31 ianuarie 2015 și poate fi vizitată de miercuri până duminică, în intervalul orar 09.00-17.00.
–
Departamentul Relaţii Publice, Marketing Cultural, Educație Muzeală și Organizare Expoziții [PR Department]
MUZEUL NAŢIONAL DE ISTORIE A ROMÂNIEI [NATIONAL HISTORY MUSEUM OF ROMANIA]
Calea Victoriei nr. 12, cod 030026, sector 3, Bucureşti, ROMÂNIA
[12 Calea Victoriei street, postal code 030026, district 3, Bucharest ROMANIA]
Tel. [Phone] + 40 21 – 315.82.07 / int. 1008, 1015
E-mail: pr.mnir@gmail.com, https://www.facebook.com/MNIRpage, http://twitter.com/MNIR_