Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

București: Harta Romaniae din sec. XVI inspiră un nou concert la Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi

26 februarie, 2019

Stagiunea „Cartografii sonore” pregătește o nouă experiență culturală inspirată de o hartă aparte din patrimoniul Muzeului Național al Hărților și Cărții Vechi prin concertul „Corespondențe muzicale și cartografice”. De această dată, harta regiunii medievale Romaniae va aduce în fața publicului două invitate speciale din Albania.

Marți, 26 februarie 2019, de la ora 18:00, vor concerta Sindi Loci – vioară și Keisa Loci – pian, iar programul va cuprinde Sonata nr. 1 de Robert Schumann, Sonata nr. 8 de Ludwig van Beethoven și Balada op. 29 de Ciprian Porumbescu.

Harta care a inspirat acest concert este Romaniae (quae olim Thracia dicta) vicinarumquae regionum, de Jacobo Castaldo, publicată în faimosul Atlas întocmit în preajma anului 1584 de Abraham Ortelius. Mai multe despre istoria acestei hărți vor fi prezentate în expunerea făcută de muzeograful Despina Hașegan în deschiderea evenimentului.

Evenimentul face parte din proiectul „100 de ani în 100 de concerte” organizat de UCIMR și finanțat de Primăria Sectorului 1 prin Centrul Cultural al Sectorului 1.

Evenimentul va avea loc în saloanele Muzeului din Strada Londra nr. 39, iar intrarea va fi liberă prin rezervare direct pe site-ul Muzeului (locurile fiind limitate), la această adresă: http://www.muzeulhartilor.ro/event-item/cartografii-sonore-harta-romaniae-quae-olim-thracia-dicta/

🌏Despre harta Romaniae (quae olim Thracia dicta) vicinarumquae regionum, Jacobo Castaldo; Abraham Ortelius, Anvers, cca. 1584

Această hartă de secol XVI prezintă mai multe regiuni din spaţiul sud – est european: Moldova, Basarabia, Valahia, Transilvania, Bulgaria, Serbia etc. Provincia Romania își datorează numele prin includerea în Imperiul Roman de Răsărit (Imperiul Bizantin), fiind ţara locuită de romani; devine sub cucerire otomană Rumelia, nume folosit până în secolul al XIX–lea pentru a desemna partea europeană a Turciei. Harta a fost realizată de geograful italian Jacobo Castaldo; ediţia de faţă reprezintă varianta preluată şi publicată de Abraham Ortelius în celebrul său atlas, Theatrum Orbis Terrarum.

Marți, publicul va fi invitat să descopere sub luptă minuțioasele detalii ale hărții și să-i redescopere frumusețea prin concertul susținut de cele două invitate, venite special în România pentru perfecționarea studiului sub îndrumarea reputatului profesor Ladislau Csendes. De altfel, România și Albania nu au în comun doar această hartă a Rumeliei, ci și faptul că Imnul oficial al Albaniei este compus de Ciprian Porumbescu, compozitor cunoscut și apreciat de publicul iubitor de muzică din Albania, iar cea mai longevivă dinastie care a domnit în Țările Române, Familia Ghica, este originară din sânul familiilor nobile albaneze. Corespondențele culturale sunt nenumărate, o parte dintre ele meritând a fi descoperite în ambientul de epocă al Muzeului care va găzdui evenimentul.

🌏 Stagiunea „Cartografii sonore” este o inițiativă a MNHCV și UCIMR, parte din programul „100 de ani în 100 de concerte” derulat de UCIMR pentru a celebra Centenarul României alături de public și de cei mai buni artiști ai momentului dar și alături de tineri muzicieni aflați în plină afirmare. „100 de ani în 100 de concerte” este un proiect cultural finanțat de Primăria Sectorului 1 București prin Centrul Cultural al Sectorului 1 în cadrul Programului „Centenar pentru toți, sesiunea 2017 – 2020.”

Totodată, „Cartografii Sonore” este un proiect derulat prin programul „Oportunități la tine acasă” inițiat de UCIMR și dedicat tinerilor muzicieni excepționali, program prin care tineri artiști găsesc oportunități reale de afirmare pe scenele din România. După succesul primelor evenimente, organizatorii promit în continuare să aducă în atenția publicului o nouă perspectivă, inedită, asupra vizitei la muzeu, în apropierea hărților vechi, unde istorii, mentalități, coduri estetice și alte valori ale societăților care s-au succedat de-a lungul vremurilor pot fi descifrate printr-o privire nouă.

Parteneri media: Exces Music, EnjoyTV Romania, Radio Romania Cultural, Radio Romania Muzical, RFI, Historia, Agenția de Carte, Promenada Culturală, Bucureșteni.ro, România Pozitivă.

Details

Date:
26 februarie, 2019
Event Category:

Organizer

Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi – București
View Organizer Website

Venue

Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi – București
Str. Londra nr. 39
București, București 011762 Romania
+ Google Map
View Venue Website