- This event has passed.
București: Idei în Agora – „Interpretare. Texte, imagini și filosofie”, Sorin Alexandrescu în dialog cu Sorin Antohi, la Casa Filipescu-Cesianu (Calea Victoriei 151)
2 octombrie, 2018 @ 18:00 - 20:00 EEST
10leiMarți, 2 octombrie 2018, la ora 18.00, Muzeul Municipiului București vă invită la un nou dialog din seria Idei în Agora – „Interpretare. Texte, imagini și filosofie”, Sorin Alexandrescu în dialog cu Sorin Antohi, la Casa Filipescu-Cesianu (Calea Victoriei 151).
Despre Conferință
Sorin Alexandrescu: „Orice (auto)biografie își înscrie subiectul într-o meserie, funcții publice, instituții și ceva „opere”. Ele sunt considerate a-l defini împreună. Este ascunsă însă astfel inevitabila falie dintre ce este, din afară, considerat neapărat adevărat pentru el, și ceea ce acesta simte, dinăuntru, că rămâne astfel ne apărat de indiscreții; un mod derridean de-a declara că nicio existență nu poate fi redusă la un CV. Importanța interpretării m-a obsedat toată viața, poate pentru că am schimbat lumea în care trăiam de două ori: din România comunistă în Olanda liberă, și din aceasta într-o nouă Românie, liberă în formă, dar alunecoasă și adesea incomprehensibilă. Dar ce este realitatea, aici și dincolo? Cum o deslușesc de mit, himere, sau confuzii? Importanța interpretării ca supraviețuire m-a dus la interogarea ei intelectuală. Cum trec de la înțelegerea oamenilor la cea a textului, apoi a imaginii, dar și înapoi?”
Despre invitat
Sorin Alexandrescu (n. 1937) este licenţiat în 1959 şi doctor în filologie în 1971, Universitatea din București. Asistent la Facultatea de Litere în 1963 şi lector în 1966. Predă din 1969 la Universitatea din Amsterdam cultură română, semiotică şi filozofie: conferenţiar în 1976 şi profesor în 1980. Colaborează cu A.J.Greimas la Paris (1971-1990). În 2002 devine profesor emerit la Universitatea din Amsterdam și revine la Universitatea din București.
Fondator şi secretar (sau director) la International Journal of Rumanian Studies, Association Internationale d’Etudes Roumaines, Asociaţia olandeză de semiotică şi Institutul de cercetări interdisciplinare ISELK la Universitatea din Amsterdam.
Fondator şi secretar al Asociaţiei pentru drepturile omului din România, Roemenië Comité, şi al revistei acesteia, Roemenië Bulletin (1988-1999).
Curator al expoziţiilor de artă românească Cer şi pământ (Maastricht, 1991) şi Secolul XX (Amstelveen, 1998).
Cursuri la Universităţile din Bucureşti, Iași şi Constanţa din 1990.
Consilier personal pentru cultură şi educaţie al preşedintelui Emil Constantinescu (1998-2000). Fondator şi director al Centrului de excelenţă în studiul imaginii (CESI), Universitatea din Bucureşti, din 2001. Predă aici, în continuare, cursuri despre vizualitate, fotografie, modernitate, ca şi despre semiotică şi hermeneutică în genere.
Autor a peste 25 de cărţi printre care, în România, William Faulkner (1969), Poetică şi stilistică (1973), Paradoxul român (1998), La modernité à l’Est. 13 aperçus sur la littérature roumaine (1999), Privind înapoi, modernitatea (1999), Identitate în ruptură (2000) şi Mircea Eliade, dinspre Portugalia (2006), în Olanda, Roemenië. Verhalenvan deze tijd (1988) şi Richard Rorty (1995), iar în Franţa Logique du personnage (1973).
Autor a sute de studii, articole, emisiuni TV şi radio în Olanda şi România.
A primit 10 premii şi medalii, printre care premiul Uniunii Scriitorilor în 1969 şi ordinul Oranje Nassau din partea Reginei Olandei pentru activităţile sale în acea ţară (2002). Pe 25 octombrie 2017 a primit ordinul Coroana României în gradul de Cavaler, semnat de Regele Mihai.
Despre Idei în Agora
Sorin Antohi (n. 1957) este istoric al ideilor, eseist, traducător. Membru în Academia Europaea. A inițiat în 2017 și realizează seria Idei în Agora. Mai multe informații la www.sorinantohi.org.
Idei în Agora este un program dedicat analizei spiritului public. A fost inițiat de Sorin Antohi și susținut de Adrian Majuru. Este conceput, planificat și găzduit de Sorin Antohi. Realizat de Muzeul Municipiului București, în parteneriat cu Asociația Orbis Tertius / A Treia Lume. Întâlnirile au formate diferite (dialoguri, conferințe, colocvii, seminarii, dezbateri publice etc.), propunând un dialog între curente, mișcări, personalități, viziuni despre lume, teorii, ideologii aflate în consens, rezonanță, tensiune ori conflict. Întâlnirile sunt filmate și transmise prin live streaming, fiind apoi arhivate la www.sorinantohi.org (unde se arhivează deasemenea afișele și pliantele) și https://www.youtube.com/channel/UCv5R2xEgA_M5nzwIUGl8kcQ.
Intelectualii publici și universitarii, politicienii și oamenii de afaceri, studenții, întregul public educat încearcă astfel să înțeleagă împreună lumea în care trăim. În singurul mod posibil: prin discutarea critică a ideilor.
Intrare – 10 lei. Biletul poate fi cumpărat în ziua evenimentului, începând cu ora 17.00, de la standul de bilete al Casei Filipescu-Cesianu.