Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

București: Muzeul Național al Literaturii Române vă invită miercuri, 4 iulie 2018, de la ora 18.00, la o întâlnire cu actorul și regizorul Alexandru Repan

4 iulie, 2018 @ 18:00 - 20:00 EEST

Muzeul Național al Literaturii Române vă invită miercuri, 4 iulie 2018, de la ora 18.00, la o întâlnire cu actorul și regizorul Alexandru Repan, la sediul din Str. Nicolae Crețulescu nr. 8 (în spatele Bisericii Albe). Se va vorbi „Despre viață, teatru și ecran”, iar invitații speciali ai întâlnirii sunt criticul de teatru Doina Papp, actorul Marius Stănescu, dramaturgul Mihai Ispirescu, directorul Teatrului Nottara, Marinela Țepuș. Conceptul evenimentului aparține Adei Vertan. Momentul muzical va fi susținut de Crina Matei. Discuția va fi urmată de proiecția filmului semnat Dan Pița, „Rochia albă de dantelă”.

Actorul şi regizorul Alexandru Repan este recunoscut pentru creațiile sale din „Fraţii Karamazov”, „Hamlet”, „Livada de vişini” sau „Jocul vieții și al morții în deșertul de cenușă”. S-a născut în 1940 la Bucureşti. Părinții săi, Marghit şi Alexandru, iubeau teatrul şi și-au dus unicul fiu de multe ori la spectacole, inoculându-i acestuia dragostea de scenă, pe care mai târziu avea să urce prin clasa a V-a, într-o piesă de I.L. Caragiale. Anul următor, făcea prima regie şi aducea în scenă Scrisoarea a III-a a lui Mihai Eminescu, unde interpreta şi rolul lui Baiazid. După absolvirea liceului, la dorinţa mamei, urmează cursurile Facultăţii de Istorie şi în acelaşi timp joacă şi montează spectacole la Casa de Cultură a Studenţilor. O perioadă unică, în care teatrul era făcut cu pasiune şi la intensitate maximă. După terminarea Facultăţii de Istorie se înscrie la examenul de admitere la Institutul de Teatru. A intrat din prima încercare. În 1968, actor la teatrul B. Șt. Delavrancea, este remarcat de Horia Lovinescu, pe atunci directorul Teatrului Nottara, care-i propune să devină coleg de breaslă cu Ovidiu Iuliu Moldovan, Gilda Marinescu şi Ştefan Iordache, ceea ce a însemnat un punct de cotitură în viaţa sa, aducându-i roluri si interpretari celebre. A fost răsplătit cu multe premii importante, dintre care Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler. Din 1990 a început să predea actoria la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografie, devenit apoi Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică I.L. Caragiale. Cu o carieră artistică de peste 70 de spectacole de teatru și mai mult de 30 de roluri în filme, Alexandru Repan s-a dedicat cu devotament teatrului românesc.

„Nu coboară Dumnezeu pe scenă, să ne înţelegem. El rămâne acolo unde e. Se întâmplă altceva pe scenă, care nu e un miracol divin. 400 sau 500 de oameni simt şi gândesc în aceeaşi secundă acelaşi lucru. Asta înseamnă impact. Asta depinde de tine, ca actor. Să-i faci pe acei oameni în aceeaşi clipă să tacă sau să aplaude. Asta înseamnă talent după mine, nu altceva. Sigur că pentru ca să se întâmple acest lucru în sală, când bate gongul (deşi nu mai e gong acum), să se instituie un climat uşor mistic, nu mult, o aură de mister care este teatrul. Teatrul e mister, nu e viaţă. Este o prostie să spună cineva că teatrul e viaţă. Nu se întâmplă niciodată în viaţă ce se întâmplă în teatru. Misterul acestei putinţe a omului, teatrul, să-l joace pe Hamlet care-i omoară pe toţi la sfârşit, este că n-a omorât pe nimeni în viaţa lui. Este poate un om sănătos care-l joacă pe acest prinţ. Asta este miracol. Miracolul face parte din talent. Talentul fără miracol nu are nici un sens. Toată lumea mă întreabă ce este talentul. Habar nu am! Din când în când simţi ceva pe şira spinării, zang, şi atunci ştii că ai spus bine replica aceea. Acesta este talent… Restul e teorie”, mărturisea Alexandru Repan într-un interviu acordat Jurnalului Național.

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Vă așteptăm cu drag!

Details

Date:
4 iulie, 2018
Time:
18:00 - 20:00 EEST
Event Categories:
, ,

Organizer

Muzeul Național al Literaturii Române – București
View Organizer Website

Venue

Muzeul Național al Literaturii Române, (MNLR) – str. Nicolae Crețulescu 8
Nicolae Crețulescu 8
București, București Romania
+ Google Map