- This event has passed.
București: Muzeul Național de Artă al României lansează miercuri, 4 septembrie 2019, campania Concertul picturilor. O plimbare „moderato” printre lucrări „forte”, care le propune vizitatorilor să descopere colecțiile muzeului dintr-o nouă perspectivă: muzica „văzută” prin ochii artiștilor plastici.
4 septembrie, 2019
Muzeul Național de Artă al României lansează miercuri, 4 septembrie 2019, campania Concertul picturilor. O plimbare „moderato” printre lucrări „forte”, care le propune vizitatorilor să descopere colecțiile muzeului dintr-o nouă perspectivă: muzica „văzută” prin ochii artiștilor plastici.
Bucureștiul vibrează pe ritmuri de muzică simfonică în această perioadă, datorită celei de-a XXIV-a ediții a Festivalului Internațional „George Enescu”, iar Muzeul Național de Artă al României se află chiar în mijlocul acestei efervescențe, mai ales că o parte dintre concerte au loc la Sala Auditorium a muzeului. MNAR le oferă astfel celor pasionați de muzică un motiv în plus pentru a-și petrece o parte din timp în sălile sale.
Campania, care a plecat de la ideea că artele se influențează reciproc, iar muzica a fost adesea „muză” pentru artiștii plastici, îi va purta pe cei interesați pe trei trasee speciale, ce prezintă unele dintre cele mai frumoase lucrări cu tematică muzicală din patrimoniul MNAR.
Primul traseu se află în Galeria de Artă Românească Modernă. Pe parcursul său, vizitatorii pot afla mai multe despre relația dintre muzică și artiști precum Teodor Aman, Ștefan Luchian sau Marcel Iancu. În plus, special pentru această campanie, vor fi expuse și două sculpturi cu temă muzicală, create de Dimitrie Paciurea („Portretul lui Beethoven”) și Boris Caragea („Nud feminin cu mandolină”). De asemenea, din dorința de a permite cât mai multor vizitatori să asiste la acest „concert vizual”, programul Galeriei Naționale de la MNAR va fi prelungit până la ora 19:00 în fiecare zi de miercuri din luna septembrie.
Al doilea traseu îi va purta pe iubitorii artelor printre capodoperele din Galeria de Artă Europeană. Pe lângă bucuria de a admira operele unor mari artiști, precum El Greco, Rubens, Rembrandt sau Monet, vizitatorii vor întâlni câte o lucrare cu temă muzicală în fiecare dintre cele cinci școli expuse (italiană, spaniolă, germană, franceză și olandeză), expresie a faptului că muzica a inspirat artiști plastici din toate zonele și din toate secolele. În Galeria de Artă Europeană va fi expusă, special pentru această campanie, lucrarea „Natură statică cu note muzicale” aparținând unui artist german din secolul XVIII.
Cel de-al treilea traseu își așteaptă vizitatorii la Muzeul Colecțiilor de Artă, aflat tot pe Calea Victoriei, la numărul 111. Aici, vom avea ocazia să vedem cum pasiunea pentru muzică și arte plastice s-au împletit inclusiv în modul în care colecționarii și-au ales lucrările de suflet, mulți dintre ei oprindu-se și asupra unor lucrări cu teme muzicale. Este cazul colecțiilor Corneliu Baba, Iosif Iser, Anastase Simu, Garabet Avachian sau Moise Weinberg (o parte dintre aceștia fiind melomani), aceastea reprezentând cele cinci opriri din cadrul traseului de la Muzeul Colecțiilor de Artă. Ineditul acestui traseu constă în faptul că în cadrul colecțiilor Baba și Iser vor fi expuse și instrumente muzicale care au aparținut celor doi mari pictori.
Traseele din campania Concertul picturilor. O plimbare „moderato” printre lucrări „forte” pot din descărcate gratuit de pe site-ul muzeului www.mnar.arts.ro. De asemenea, în dreptul fiecărei opriri din cele trei trasee, vizitatorii vor avea la dispoziție un cod QR care le va deschide o pagină cu informații suplimentare despre lucrările respective.
Vă așteptăm!
Muzeul Național de Artă al României
Detalii suplimentare: comunicare@art.museum.ro