- This event has passed.
București: Sâmbătă, 6 iulie 2019, de la ora 11.00, la Muzeul Național al Literaturii Române are loc evenimentul de prezentare a cărții „Vrăjitorul dințos” de Călin Torsan
6 iulie, 2019
Sâmbătă, 6 iulie 2019, de la ora 11.00, la Muzeul Național al Literaturii Române are loc evenimentul de prezentare a cărții „Vrăjitorul dințos” de Călin Torsan (Editura Polirom, 2019). Cu ilustraţii de Carla Duschka. Roman câștigător al Concursului de manuscrise Polirom Junior, ediția 2018. Invitat: scriitorul Călin Torsan. Moderator: Vasile Ernu.
În orice adult se ghemuieşte nevăzut un ştrengar mititel. Este copilul din fiecare, acela ce ne îndeamnă tăcut să izbim în mingea rătăcită pe stradă, dându-ne ghes să uităm câteodată de noi cu telecomanda în mână, privind şi ascultând cine ştie ce desen animat buclucaş. Uneori, în faţa oglinzii, mai recunosc sclipirea din privirile acelui puşti care am fost cândva. Ba chiar îi sunt îndatorat, pentru unele dintre cuvintele aşezate în această carte, căci a ştiut când să mă tragă de mânecă în preajma lor. Tocmai el, un pici în pantaloni scurţi. Oamenii mari sunt oamenii mici. Totuna. Aşa cum şi poveştile pentru copii nu sunt decât acelaşi lucru cu romanele pentru adulţi. Adică emoţie pură.
„«Pit era un tip atipic. Un pitic apatic», aşa începe cartea lui Călin Torsan, „Vrăjitorul dinţos”. Pe mine m-a prins de la primele rânduri şi nu m-a dezamăgit o clipă, până la capăt. O apariţie specială, între zecile de volume jurizate. Mare bucurie când, în seara votului final, am descoperit că toţi membrii juriului o votaseră pentru primul loc. O poveste amuzantă, cu un băiat palid care are părinţi ocupaţi şi un laptop cu jocuri. O poveste care se petrece chiar lângă tine şi care subminează clişee. Nu putem decât să sperăm că micuţii cititori vor fi la fel de încântaţi ca şi noi de povestea misteriosului, marelui, atotputernicului Vrăjitor dinţos, care e parte zi de zi din vieţile noastre.” (Veronica D. Niculescu, autoarea romanului „O vară cu Isidor”)
Călin Torsan: „Mă numesc Călin Torsan și sunt născut în 1970. Bucureștean. Atenția pentru divertismentul copiilor mi-a fost stârnită de mai multe ori, iar lucrurile materializate pentru ei sunt următoarele: colaborarea la cele două volume colective „Bookătăria de texte și imagini”; colaborarea și coordonarea a două volume apărute la Editura Martor a Muzeului Național al Țăranului Român. Este vorba despre „Piua!” și „Case-n casă”; romanul „Totul numai pentru tata” (Editura Casa de Pariuri Literare), text distins cu premiul de secțiune al Trofeului Arthur 2015, pentru vârstele 8 – 14 ani; poemul „Bebelușul cu castron, Alexandru Macedon” (Editura Casa de Pariuri Literare, 2018); atelierul de educație muzicală alternativă, „Povești cu urechi”, pe care îl desfășor de mai mulți ani în cadrul Muzeului Național al Țăranului Român, locul meu de muncă; albumul „O mână de boabe”, construit împreună cu grupul abuabua pe baza a mai multor cântece de leagăn tradiționale.”