Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

București: Secolul XX în contrast: Masculin și Feminin – Conferință la Muzeul Colecțiilor de Artă

23 ianuarie, 2019

Continuăm seria de conferințe la Muzeul Colecțiilor de Artă și începem anul cu o nouă întâlnire în Expoziția „Portretul Colecționarului”. Miercuri, 23 ianuarie 2019, de la ora 17.00 va avea loc conferința „Secolul XX în contrast: Masculin și Feminin”.

În această expoziție vizitatorul are o ocazie rară: aceea de a vedea într-un singur loc atât arta dar și preocupările și gusturile societății bucureștene pe tot parcursul secolului al XX-lea. Provocarea o constituie modul în care alegem să înțelegem abundența acestor manifestări. Prezentarea de față pornește de la observația istoricului de artă Paul Greenhalgh, care consideră că energia, creativitatea dar și violența secolului al XX-lea s-au datorat în mare parte unei culturi a opozițiilor. Natura modernismului ultimului secol se datorează gândirii în contrast: artă/știință, urban/rural, rațional/romantic, orient/occident, masculin/feminin, natural/artificial, producție/consum, prezent/trecut etc. În acest spirit, vom discuta, de-a lungul a trei prezentări (Orient și Occident, Masculin și Feminin, Formă și Culoare), anumite aspecte ce pot fi observate din activitatea artistică a generațiilor secolului trecut.

Împreună cu Ilinca Damian vom analiza cel de-al doilea contrast: controversatul „Masculin și Feminin”. Cu această ocazie vom aduce în atenție un fond de lucrări tipic Muzeului Colecțiilor de Artă, anume colecțiile monografice sau „de artist”. Acestea au fost donate prin testament sau de rude, după moartea artiștilor. Încă de la înființarea secției pe simeze au fost prezente colecțiile monografice ale pictorilor Iosif Iser și Alexandru Phoebus, în anii ’80 au intrat în patrimoniu colecțiile Michaelei Eleutheriade, Lucia Demetriade-Bălăcescu, Celine Emilian, Idel Ianchelevici, iar începând cu anii ‘90, au fost donate lucrări semnate de Corneliu Baba, Șerbana Drăgoescu, Magdalena Rădulescu, Albert Dov-Sigal și alții. Aceste donații sunt prezente permanent în galeriile muzeului și sunt reprezentate prin lucrări și obiecte emblematice în cadrul expoziției temporare „Portretul Colecționarului”.

Profitând de oportunitatea rară, chiar și pentru specialiști, de a avea la îndemână compact, întreg fondul de lucrări rămas în urma dispariției unui artist, vă propunem o incursiune în activitatea câtorva dintre numele de mai sus, încercând să răspundem împreună la întrebarea „Are arta gen?”, anume dacă putem vorbi despre o artă feminină sau de o artă masculină, de artiști și artiste, sau dacă toate aceste antiteze nu fac decât să ne fragmenteze gândirea.

Conferința durează aproximativ o oră.
Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Detalii

Dată:
23 ianuarie, 2019
Categorie Eveniment:

Organizator

Muzeul Național de Istorie a României – București
Telefon
+40 21 315 82 07
Vezi site-ul web Organizator

Loc de desfășurare

Muzeul Colecțiilor de Artă – Muzeul Național de Artă al României – București
Calea Victoriei nr. 111
București, București 010071 Romania
+ Hartă Google
Vezi site-ul web Loc de desfășurare