- This event has passed.
București: „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război”
6 septembrie, 2018 @ 18:30 - 22:30 EEST
Primăria Capitalei prin Muzeul Național al Literaturii Române și în parteneriat cu ADOC (Asociatia pentru Dezvoltarea Obiectivelor Culturale) și CNC (Centrul National al Cinematografiei) vă invită la cea de-a doua ediție a proiectului Filmul și Literatura.
După succesul primei ediții din toamna anului 2017, la care au participat importanți regizori români precum Cristi Puiu, Radu Jude, Marian Crișan și Andrei Cohn, în acest an vă invităm la o serie de cinci serate de proiecții de filme artistice și documentare cu caracter istoric.
Joi, 6 septembrie 2018, de la ora 18.30, înainte de proiecția filmului „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război”, în regia lui Sergiu Nicolaescu, Muzeul Național al Literaturii Române și ADOC îi reunesc pe cei care au făcut parte din distribuția filmului, respectiv Enikõ Szilágyi, Vladimir Găitan și George Mihăiță. Întâlnirea este moderată de criticul de film Ileana Bârsan.
„Ultima noapte de dragoste” a fost realizat din 1980, în două părți – prima intitulată „Ultima noapte de dragoste” şi a doua intitulată „Întâia noapte de război”. Romanul cu același nume, publicat în 1930 de Camil Petrescu, a avut succes de critică, considerat un caz de conștiință în contextul Primului Război Mondial. Nefiind o ecranizare fidelă a romanului, ci doar inspirat de opera literară de la care a împrumutat dialoguri și scene, filmul s-a concentrat pe analiza sentimentelor în contextul conflictului armat. Mai multe nume sunt schimbate față de cele ale personajelor din roman, inclusiv ale soţilor Gheorghidiu: în loc de Ştefan şi Ela, ca în carte, în film avem personajele Tudor şi Lena Gheorghiu. Filmul a fost distins de ACIN cu Premiul pentru costume.
„Ultima noapte de dragoste” a fost realizat în coproducție de Casa de Filme 3 și Cine TV Berlin în studiourile Centrului de Producție Cinematografică București. Filmările s-au desfăşurat la București, Bran, Făgăraș, Câmpulung Muscel, Constanța și Buftea.
ADOC (Asociatia pentru Dezvoltarea Obiectivelor Culturale) este o organizație non-guvernamentală înființată în anul 2014, axată pe creșterea vizibilității asupra obiectivelor culturale și turistice din România, crearea de proiecte software (portaluri, aplicații) în vederea eficientizării metodelor de localizare a punctelor de interes turistic și cultural din diferite regiuni ale țării.
Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.
Eveniment realizat cu sprijinul Domeniile Samburesti, AQUA Carpatica.
Parteneri media: AGERPRES, Radio România Cultural, RFI, TV City, Observator Cultural, Cultura, Contemporanul, AgențiadeCarte.ro, publicația on-line Iqool.