- This event has passed.
București: Vă așteptăm joi, 12 martie 2020, de la ora 17.00 în expoziția Corneliu Baba. Confesiuni si Jurnale (1965 – 1977) la o întâlnire cu o parte dintre studenții artistului, moderată de criticul de artă Pavel Șușară care ne va prezenta și cartea „Corneliu Baba și elevii săi”.
12 martie, 2020
Vă așteptăm joi, 12 martie 2020, de la ora 17.00 în expoziția Corneliu Baba. Confesiuni si Jurnale (1965 – 1977) la o întâlnire cu o parte dintre studenții artistului, moderată de criticul de artă Pavel Șușară care ne va prezenta și cartea „Corneliu Baba și elevii săi”. De la ora 18.00 vom vorbi despre volumul al doilea „Confesiuni și Jurnale: 1965 – 1977”, în prezența academicianului Eugen Simion.
Într-o frumoasă continuitate, Muzeul Național de Artă al României marchează prin organizarea unei expoziții editarea celui de-al doilea volum din însemnările și reflecțiile marelui artist care a fost Corneliu Baba. În toamna anului 2018, cu prilejul lansării primului volum din aceste scrieri, intitulat „Confesiuni – Jurnale”, acoperind perioada 1944 – mai 1965, o amplă selecție de lucrări din colecții publice și din colecția păstrată în grija familiei artistului a ilustrat anii săi de formare, debutul, impunerea sa în peisajul artistic național și lansarea pe plan internațional.
În același spirit, expoziția inaugurată în 2019 propune lucrări și documente personale din perioada următoare, iunie 1965 – iunie 1977, provenind din patrimoniul MNAR și din colecția artistului. Susținând însemnările și reflecțiile cuprinse în jurnalul personal și în caietele de atelier din anii 1965-1977, expoziția contribuie la înțelegerea evoluției artistului, a frământărilor sale personale, a căutărilor artistice, transmițând delicatele sale stări sufletești.
„Parcurgând paginile acestui volum poate veți constata ca și mine că pictorul Corneliu Baba nu a slăbit nicicând lupta sa în apărarea valorilor fundamentale ale ființei noastre pe pământ: să fie liberă, să fie demnă, să fie solidară cu toți semenii ei. Aceasta mi se pare a fi sensul atât de des invocat de autor al „Luptei cu ingerul” – lupta creatorului unei lumi cu El, creatorul lumii…” (Notă asupra ediției – Maria Albani).
Evenimentul va avea loc la parterul Galeriei Naționale, iar participarea este liberă, în limita locurilor disponibile.