- This event has passed.
Bucuresti: Anuala de Artă Religioasă și Restaurare 2016
15 ianuarie @ 16:58 EET
Anuala de Artă Religioasă și Restaurare 2016
Ipostaze ale sacrului
„Veţi fi urâţi de toţi din pricina Numelui Meu.” Luca 21:17
Într-o lume pragmatică în care tot mai des citim în presă informații alarmante privind globalizarea persecuţiei împotriva creştinilor, blamarea valorilor religioase și înlocuirea lor cu altele așa zis „umaniste”, Expoziția Anuală din acest an își propune să tragă un semnal de alarmă față de importanța păstrării credinței, a păstrării și a continuării tradițiilor, să aducă în atenție importanța artei sacre, a conservării patrimoniului artistic religios și a actului de restaurare.
Eliminarea simbolurilor și a tradițiilor creștine din viața publică nu înseamnă, de fapt, nimic altceva decât o înlocuire forțată a obiceiurilor și ritualurilor creștine, cu obiceiuri și ritualuri noi „ateiste”. În lumea de astăzi ieslele sunt scoase de peste tot în lume din spațiul public, sărbătorile creștine sunt înlocuite cu sărbători păgâne, de multe ori cu substrat diabolic, albul este înlocuit cu negrul (Halloween, Black Friday), lumina cu întunericul.
Mesajul expoziției din acest an se dorește a fi o asumare a zicerii Sf. Ap.Ev. Luca (patronul breslei noastre), adevăr care din păcate este evident prin tribulațiunile și atmosfera neprielnică la care sunt supuși artiștii creatori de arta sacră și restauratorii alături de întreaga breaslă artistică din România.
În cadrul evenimentului restauratorii și creatorii de artă sacră își vor prezenta operele realizate în anul anterior, proiectele multianuale ce s-au finalizat de curând sau sunt încă în desfășurare dar și rezultatele cercetarii de atelier.
Vernisajul expoziției va avea loc în Duminica Floriilor, 24 aprilie, orele 14,00 la Muzeul Național al Satului “ Dimitrie Gusti” . Tot în Duminica Floriilor, în anul 2015, a fost inaugurată această tradiție a breslei noastre de a avea la o anumita dată expoziția anuală și într-un anume loc, în sediul unuia dintre cei mai importanți parteneri instituționali ai breslei artiștilor plastici religioși și a restauratorilor din România.
Vor fi invitați membri AFAPRR cât și alți membri ai UAP din România ca și studenți de la UNARTE și alți artiști și/sau restauratori din muzee, instituții de cultură din București și din țară, artiști străini propuși către Comitetul de Direcție și Comisia Profesională a AFAPRR.
Parteneri în organizarea expozitiei sunt Muzeul Național al Satului Dimitrie Gusti și Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi.
Vor lua cuvântul doamna conf. univ. dr. Paula POPOIU, director general al Muzeului Național al Satului Dimitrie Gusti și vor prezenta criticii de artă: Luiza BARCAN, Roxana PĂSCULESCU, Marius TIȚA și părintele Florin ȘERBĂNESCU, consilier patriarhal.
Curatorii expoziției sunt pictorul Cristian OLTEANU, dr. Irina SAVA, cerc. șt. Florin-Ionuț FILIP, Lector univ. dr. Ion Achițenie și Lector univ. dr. Mihai Dumitru.
Relații și detalii suplimentare la tel.: 0723 500 359, 0723 847 454 – Asociatia Filiala Arta Plastica Religioasa si Restaurare
Asociatia Filiala Arta Plastica Religioasa si Restaurare
By Cristian Olteanu
Arta Plastica Religioasa si Restaurare | Blog de informare si contact al asociatiei profesionale a restauratoril…
Biroul COMUNICARE, RELATII PUBLICE:
Iulia Grumazescu – Director Comunicare, Pedagogie Muzeala
Andreea Nanciu – Comunicare si Relatii Publice
Ela Soltuz – Comunicare si Relatii Publice
Telefon: 317. 91. 03/ interior 178
Soseaua Kiseleff nr. 28-30, sector 1, Bucuresti
http://www.muzeul-satului.ro
https://www.facebook.com/pages/Muzeul-National-al-Satului-Dimitrie-Gusti/151598721549409?ref=hl