Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

București: Atelier de desen în cărbune. Schițe urbane la MARe/Muzeul de Artă Recentă, 13 martie 2022

13 martie, 2022

Trainer: Ana Olivia Lăzărescu
Duminică, 13 martie
Orele 12:00 – 15:00
Copii de 4-7 ani. Max. 12 participanți (12:00 – 13:00)
Copii de 8-12 ani. Max. 12 participanți (13:30 – 15:00)
60 de lei/participant.
***Înscrierile se fac doar pe adresa de email: educational@mare.ro
cu mesajul: “Brățări hand-made” unde menționați grupa de vârstă și numărul de copii participanți.
PREZENTARE:
Cei mici vor descoperi structurile arthitecturale din lucrările expoziției temporare “Arta și Orașul”, temele urbane dominante abordate de artiștii contemporani și felul în care aceștia explorează prin artă relația cu orașul în care trăiesc. Vom observa dinamica accelerată a străzilor, a oamenilor și a mașinilor, dar și felul în care arătă Bucureștiul din anii ’60 până în 2000.
Prin tehnici de desen, cei mici vor reproduce clădirile lor preferate din expoziție. Vor învăța noțiuni de perspectivă, hașură, proporții și redare corectă a formelor geometrice (de la 2D pentru cei mici, la cele tridimensionale pentru grupa a doua).
Copiii vor înțelege, prin prisma producției artistice, procesul de urbanizare al orașelor, plecând de la reprezentările moderniștilor clasici (Corneliu Baba sau Lucia Dem. Bălăcescu), trecând prin colajele foto ale lui Matei Lăzărescu (cu Bucureștiul anilor ’70) și prin fotorealismul lui Ion Grigorescu sau reprezentările urbane ale neoconstructiviștilor, până la imagini video ale Bucureștiului anilor 2000.
Când îi vom întreba ce perioadă asociază tabloului pictat de Ștefan Constantinescu, poate vor reuși să intuiască răspunsul, folosindu-se de indicile vizuale: oamenii în uniformă, cu o alură ateltică, antrenându-se în sincron perfect în curtea unei clădiri unde aceștia muncesc: la fabrică.
Pentru a observa mai multe cadre din anii ’60-’70 copiii vor studia alături de trainerul educațional lucrarea “Construcții pentru mâine” de Diet Sayler. Împreună cu acesta vor analiza felul în care arăta orașul comunist, reprezentat de fabrici și uzine, cărora Sayler le alătură linii roși abstracte, amintindu-ne de curentul neoconstructivist. Această lucrare face parte din expoziția permanentă a muzeului.
Copiii vor avea ocazia să aleagă o perioadă care le place mai mult, ca sursă de inspirație pentru partea practică a atelierului. Suntem curioși câți dintre ei vor alege romanticile clădiri interbelice și câți vor alege structurile geometrice ale constructiviștilor sau realismul Bucureștiului postcomunist, gri și încărcat.
La grupa celor mici, cărora le este mai greu să redea structuri tridimensionale, exercițiul de desen îi va ajuta să înțeleagă conceptul de clădiri suprapuse. Vor învăța cum să deseneze clădiri în prim-plan și să adauge clădiri care arată ca și cum ar fi în spatele celorlalte clădiri.
În timp ce copiii mai mari vor învăța cum să redea perspectiva într-un punct, cum să schițeze clădirile și să le hașureze în funcție de relația dintre lumină și umbră.
Partener MARe: UniCredit Bank
Partener programe educaționale: Cambridge School of Bucharest

Details

Date:
13 martie, 2022
Event Category:

Organizer

MARe/Muzeul de Artă Recentă
View Organizer Website

Venue

MARe/Muzeul de Artă Recentă
Primăverii nr 15
București, București Romania
+ Google Map
View Venue Website