Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Bucureşti: Călătoria în Bretania îşi prelungeşte şederea la Bucureşti

28 februarie, 2010

Expozitia „Calatorie in Bretania” ramane deschisa pana pe 28 februarie! Partenerii francezi au fost de acord sa prelungeasca imprumutul lucrarilor pana la sfarsitul lunii.

Amanarea datei de inchidere (anuntata initial pentru 7 februarie) ofera celor care au facut-o inca prilejul sa descopere, prin intermediul celor peste 200 de piese expuse, traditiile si pitorescul Bretaniei, care a fascinat mai multe generatii de artisti romani, in frunte cu Grigorescu.

Pana pe 28 februarie cei mai tineri vizitatori pot opta pentru completarea unui traseu interactiv al expozitiei, care contine indicii ce trimit de la o lucrare la alta, transformandu-le astfel calatoria in Bretania intr-o experienta placuta si instructiva.

Alina Patru

Educatie, Comunicare, Proiecte Culturale

Muzeul National de Arta al Romaniei

Calea Victoriei 49-53 Bucuresti

021.314.81.19

www.mnar.arts.ro

Prezentarea muzeului în evidenţa CIMEC

Călătoria în Bretania îşi prelungeşte sejurul la Bucureşti

 

Succesul expoziţiei Călătorie în Bretania. Artişti francezi şi români descoperind cultura bretonă a determinat MNAR să decidă prelungirea acesteia până pe 28 februarie, cu acordul partenerilor de la Muzeul Departamental Breton din Quimper.

Vă invităm să profitaţi de aces răgaz şi să călătoriţi pe urmele artiştilor români şi francezi, pe straduţele oraşelor medievale ale Bretaniei, să pătrundeţi în casele în care, printre vechile mobile, se desfăşoară, netulburat de civilizaţie, ritualul existenţei zilnice, să admiraţi costumele tradiţionale bretone. Veţi rămâne fascinaţi de peisajele marine şi de procesiunile religioase care au loc cu ocazia sărbătorilor străvechi.

Până pe 28 februarie cei mai tineri vizitatori pot opta pentru completarea unui traseu interactiv al expoziţiei, care conţine indicii ce trimit de la o lucrare la alta, transformandu-le astfel călătoria în Bretania într-o experienţă placută şi instructivă.

Cele peste 200 de piese de artă plastică şi decorativă – pictură, sculptură, stampe, costume somptuos brodate, piese de mobilier tradiţional, obiecte de uz cotidian – oferă o imagine concludentă asupra acestei regiuni, al cărei pitoresc şi farmec i-au cucerit pe artiştii români de la sfârşitul secolului al XIX-lea şi din prima jumătate a secolului al XX-lea. Piesele provin din patrimoniul MNAR şi al

Expoziţia face parte dintr-un proiect mai amplu realizat de Muzeul Naţional de Artă al României în parteneriat cu Muzeul Departamental Breton din Quimper, care şi-a propus să ilustreze impactul lumii bretone asupra mai multor generaţii de artişti români, care au călătorit şi lucrat în Bretania încă din tinereţe, revenind apoi de numeroase ori la Vitré, Saint-Malo sau la Douarnenez, Audierne sau Concarneau, preferând această parte a Franţei celorlalte provincii.

Expoziţia are la bază o formulă expozitională complexă, ce alătură sugestiv formele culturii şi civilizaţiei populare cu cele ale artei culte, un dialog al artelor ce are rolul de a explica vizitatorului puterea formativă şi fascinaţia pe care Bretania a exercitat-o asupra tuturor artiştilor care au călătorit prin ţinuturile ei. Pictorii români, venind din spaţiul unei culturi tradiţionale străvechi, la fel de active, au profitat din plin de această forţă de sugestie.

* * *

Expoziţie organizată în colaborare cu Ambasada Franţei în România şi cu Institutul Francez la Bucureşti

Partener principal: BRD Groupe Société Générale

Parteneri strategici ai Ambasadei Franţei în România: Apa Nova Veolia, Carrefour, Dacia, Groupama, Orange, Gaz de France

 

Parteneri media: Şapte Seri, RFI România, Radio România Cultural, Radio România Actualităţi, TVR Cultural, Zoom TV

Details

Date:
28 februarie, 2010
Event Category:
Event Tags:
,

Organizer

Muzeul Național de Artă al României – București
View Organizer Website

Venue

Muzeul Național de Artă al României – București
Calea Victoriei 49-53, București 010063
București, București 010063 Romania
+ Google Map
View Venue Website