Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

București: CĂLĂTOR ÎN CĂUTAREA IUBIRII | EXPOZIȚIE MNLR ÎN BUCUREȘTI-MALL VITAN | 6 – 19 FEBRUARIE 2023

6 februarie, 2023 - 19 februarie, 2023

„Pielea ta are aroma piersicii coapte și un luciu mat, aproape lăuntric. Întreaga ta ființă respiră prin nu știu ce taină, spirit, senzualitate, îmi evocă nu știu ce amintiri, nu știu ce nostalgii pierdute înainte de a lua forme precise.”, îi mărturisește Ștefan Mironei în romanul Cellei Serghi. „Un an întreg n-am spus decât Luli, Luli, Luli. Buzele mele au forma numelui tău. Am devenit ca o pasăre care nu știe decât silabele unui tril unic” – regăsiți acest fragment în Lorelei de Ionel Teodoreanu.

Vă invităm să descoperiți cele 12 povești de dragoste cu personaje inspirate din viața reală și care se regăsesc în romane de dragoste reprezentative pentru literatura română.

Panourile expoziționale redau dialoguri între personajele îndrăgostite sau ilustrează iubiri imposibile. Vă veți întâlni cu misterioasa domnișoară P.V., cu fascinanta actriță Leny Caler, muza scriitorilor Camil Petrescu, Mihail Sebastian și Zaharia Stancu, veți descoperi ingenuitatea, dublată de o inteligență sclipitoare, a bengalezei Maitreyi sau frumusețea nativă și atitudinea nonconformistă a Miței Biciclista, precum și un „înger păzitor al primei copilării”, Lina lui Miron Radu Paraschivescu.

Alături de aceste povești veți afla și anul în care s-au publicat cele mai multe romane de dragoste, care a fost romanul care l-a făcut celebru pe Mihail Drumeș, cine a fost Maria Mihăescu și care e porecla pe care o primește în urma refuzului invitației la un rendez-vous.

Expoziția, pregătită de echipa de la Muzeul Național al Literaturii Române din București, va putea fi vizitată de luni până duminică, în intervalul 10.00 – 22.00, în București-Mall Vitan (Calea Vitan 55 – 59).

Echipa proiectului

Texte prezentate de: Daniela Băbu, Monica Lazăr, Mihaela Stanciu, Loreta Popa, Anni Udrea (muzeografi), Zamfir Bălan (cercetător), Radu Băieșu (redactor)
Redactor: Gabriela Scaete
Relații Publice: Andreea Balaban, Gabriela Mareș, Ilinca Stratan
Creație grafică: Antoanella Bănciulescu
Coordonator proiect: Gabriela Toma

Pentru detalii, vă rugăm să scrieți un mesaj pe WhatsApp la 0736.598.451 sau la adresa programe@mnlr.ro.

Details

Start:
6 februarie, 2023
End:
19 februarie, 2023
Event Category:
Website:
https://mnlr.ro/calator-in-cautarea-iubirii-expozitie-mnlr-in-bucuresti-mall-vitan-6-19-februarie-2023/

Organizer

Muzeul Național al Literaturii Române – București
View Organizer Website

Venue

București Mall – Vitan
Calea Vitan 55-59
București, București 031282 Romania
+ Google Map