Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

București: conferința ”Europa nu este încă pierdută. România ca exemplu și Beuys ca naș” la MARe/Muzeul de Artă Recentă

28 septembrie, 2021

Bazon Brock.
Europa nu este încă pierdută. România ca exemplu și Beuys ca naș. Conferință.
Marți, 28.09., ora 19:00
MARe/Muzeul de Artă Recentă, bulevardul Primăverii 15, sector 1, București
Organizator: Goethe-Institut București, în parteneriat cu MARe/Muzeul de Artă Recentă
Numele lui este, de fapt, o poreclă, însemnând în limba greacă ”palavragiul” sau ”vorbărețul”, ba chiar ”ciripitorul”, dar nu în sensul de turnător, cât de cel care vorbește repede și mult. Acest supranume i-a fost atribuit de profesorul de limba latină pe când era elev la Kaiser-Karl-Gymnasium, din Itzehoe, Germania. Și l-a asumat abia mai târziu, pentru a-și semna poeziile și piesele de teatru.
Bazon Brock, pe numele său adevărat Jürgen Johannes Hermann Brock, este unul dintre cei mai importanți teoreticieni contemporani ai artei, profesor la Hamburg, Viena și Wuppertal, membru al Fluxus, nume sub care s-a întâlnit un număr însemnat de artiști, compozitori, designeri și poeți, din anii ‘60 și ’70.
Fluxus, despre care mulți membri nu acceptă să o considere o mișcare, cât o comunitate sau un laborator, în pofida manifestului scris de George Maciunas, este denumirea sub care arta contemporană a fost reconfigurată în mod profund și definitiv. Născut în 1936, Bazon Brock este și artist, acționist, performer, participând la performance-uri și acțiuni alături de artiști precum Joseph Beuys, Wolf Vostell și Friedensreich Hundertwasser.
Sosirea lui Bazon Brock la București, mai ales în contextul expoziției Heimo Zobernig. Spirit Fuck Painting (realizată de MARe în parteneriat cu Forumul Cultural Austriac din București), face ca MARe/Muzeul de Artă Recentă să fie un loc de întâlnire între doi uriași.
Bazon Brock va fi prezent la MARe/Muzeul de Artă Recentă pentru a asista la discuția publică dintre artistul austriac Heimo Zobernig și curatorul Erwin Kessler, de pe 27 septembrie, ora 18:00, pentru ca a doua zi, pe 28 septembrie, ora 19:00, să fie cel care va susține conferința: ”Europa nu este încă pierdută. România ca exemplu și Beuys ca naș”.
Evenimentul de pe data de 28 septembrie este organizat de Goethe-Institut București, în parteneriat cu MARe/Muzeul de Artă Recentă.
Bazon Brock ne va vorbi despre Joseph Beuys (12 mai 1921 – 23 ianuarie 1986), care i-a fost coleg și prieten, membru fondator al Fluxus și unul dintre cei mai influenți artiști și teoreticieni ai artei contemporane. Acționist, șaman, teozof, sculptor, performer, succesul lui Beuys în România este explicat de Brock ca fiind determinat de importanța unor artiști și scriitori ca Brâncuși, Tzara, Marcel Iancu etc. Dar cât de mare este acest succes și-n ce fel România poate fi un exemplu, vom afla marți, 28 septembrie, de la ora 19:00.

Detalii

Dată:
28 septembrie, 2021
Categorie Eveniment:

Organizator

MARe/Muzeul de Artă Recentă
Vezi site-ul web Organizator

Loc de desfășurare

MARe/Muzeul de Artă Recentă
Primăverii nr 15
București, București Romania
+ Hartă Google
Vezi site-ul web Loc de desfășurare