- This event has passed.
București: Conferința „Poemul călător și scriitura afectivă a Dunării”, Angelica Stan, 4 mai 2023
4 mai, 2023
Conferința de Joi, 4 mai 2023, ora 18.30, Palatul Suțu | „Poemul călător și scriitura afectivă a Dunării”, cu Angelica Stan
Poemul călător este un lung poem creat în timpul călătoriilor mele în calitate de coordonator al echipei Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București în parteneriatul aferent proiectelor de cercetare DANUrB si DANUrB+, finanțate prin programul INTERREG-Dunărea. Este un poem care a urmat o anumită „metodă” de concepere, dictat fiind de locurile pe care vizitele de lucru în cadrul proiectului le-au prilejuit, în special orașe mici și foarte mici situate pe ambele maluri ale Dunării. Scopul principal al DANUrB a fost căutarea identității/ brandului Dunării, dar nu ca un produs de marketing, ci ca o esență a regiunii, bazată mai cu seamă pe depistarea valorilor încă prea puțin cunoscute pe care le au aceste orașe/orășele le mai au, chiar dacă multe din ele sunt depopulate, intrinsec periferice, aflate în declin accentuat. Experimentul a încercat totodată să verifice/ să aplice o serie de teorii asociate unor domenii de cercetare încă foarte puțin studiate și practicate la noi – cel al psihogeografiei, al geografiei literare, al geocriticismului sau al imagologiei.
Metoda a fost deci a unei cartografieri afective a unor locuri precise geografic, care însă s-au re-poziționat într-o hartă afectivă, o rețea de puncte în care un reper major a fost reprezentat de locul natal (orașul Tulcea), răspunzând unei nevoi de recuperare a memoriei copilăriei, apoi de transpunere în text a acestui demers, utilizând „vehicule” metaforice și totodată psihologice, de tipul „cotelor apelor Dunării”, o amintire „instrumentalizată” și folosită în acest proces de producere a poemului.
Poemul călător a călătorit la propriu nu doar pentru că a folosit călătoria ca mijloc de a se genera efectiv, ci și pentru că, odată creat, s-a obiectualizat sub forma unei instalații – un leporello supradimensionat inserat în expoziția itinerantă a proiectului, în 2019, călătorind în mai multe orașe dunărene, ajungând până la Viena, la partenerii de la Oikodrom, care de fapt au și curatoriat expoziția. Poemul s-a numit la acel moment „Unfold poem”, fiind în sine o metaforă unei hărți care se pliază și se depliază în ritmul cotelor apelor Dunării înregistrate în locurile prin care am trecut, lăsând să se întrevadă detalii ale acestei intersecții între spațiul perceput, cel mental, cel fizic și cel practicat – este prezentarea temei pe care Angelica Stan se pregătește să o prezinte publicului.
Mai multe informații despre această nouă #ConferințădeJoi la care sunteți invitați să participați, vă rugăm să găsiți accesând acest link:
https://fb.me/e/2Fe70Kaxt