Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

București: Conferință și expoziție de artă, Biblioteca Națională a României, 30 septembrie 2021

30 septembrie, 2021

Celula Creativă. București
Conferință și expoziție de artă
Biblioteca Națională a României
Bulevardul Unirii, nr. 22.
Sala Euphoria & Symposium
Joi, 30.09.2021
*15:00 – 18:00
Conferința Arta Captivă 1947 – 1964
*18:30 – 19:30
Vernisaj & performance
Celula Creativă se apropie de finalul turneului său prin țară. Început pe 25 iulie 2021, la Gherla, trecând prin Bistrița, Alba Iulia, Jimbolia, Reșița și Brașov, spectacolul ajunge la București pe data de 30 septembrie, unde, în sala Euphoria & Symposium a Bibliotecii Naționale a României, se va încheia cu conferința ”Arta Captivă. 1947 – 1964”, care se va desfășura între orele 15:00 și 18:00.
Invitați: Cosmin Năsui, Alina Pavelescu, Apollon Cristodulo, Cristian Vasile, Vlad Mitric, Monica Pillat, Radu Bercea, Ioana Ciocan, Ion Barbu și Tudor Petcu.
De la ora 18:30 va avea loc vernisajul de încheiere, în care vor fi prezentate lucrări de artiștii Andrei Bălan, Alexandru Potecă, Dan Ionescu, Irina Hasnaș Hubbard, Irina Maria Bălan, Vlad Șerban, Florin Constantin și Andrei Tache.
În cadrul expoziției va avea loc și performance-ul (ultimul din turneu) realizat și susținut de artiștii: Andrei Bălan, Călin Torsan și Dan Ionescu.
Celula Creativă. Prezentare
Un spectacol despre „evadări” memorabile din Gulag, despre libertatea din temniță, jertfa și creativitate în zeghe, într-o formulă dedicată pomenirii oamenilor-model și a experiențelor-școală: duminica, 25 iulie, debutează la Memorialul Gherla turneul Celula Creativă: Reeducarea continuă, organizat de Asociatia SEMN, trio-ul muzical Torsan/Dan/Balan și partenerii lor.
Premiera, cunoscută parțial publicului local dupa avanpremiera din Noaptea Muzeelor la Memorialul Gherla, este un proiect pus în slujba memoriei atrocitatilor petrecute în pușcăriile comuniste, care traverseaza mai multe teritorii artistice și media: sculptura, muzica, performance audio-video, poezie, cuvant scris.
Construcția sonoră a evenimentului este exprimată de un amestec de instrumente de suflat clasice (fluiere, blockflote, clarinet, saxofon), bass/computer live și chitară preparată electronic, cu texturi audio amplificate, în registre joase sau extrem de înalte, pentru a acoperi toata plaja frecvențelor.
Asociația Memorialul Gherla a devenit, în scurt timp de la înființare, un catalizator de anvergură naționala al unor proiecte legate de cercetare, educație, popularizare a istoriei concentraționare, așa cum s-a manifestat în timpul regimului comunist instalat în România postbelică.
Spectacolul găzduit de Memorial este, alături de proiectele Viza pentru Gulag și Epitaf, înca un experiment autohton în căutarea unor perspective alternative de reflecție asupra istoriei comunismului.
Tot în premiera, Celula Creativă va distribui și o ediție tiparită a ziarului SEMN, o „foaie în ediție unică despre libertate în absența libertății”, o încercare de a „lăsa lumii și un cuvânt scris, un martor cuminte al celor mărturisite” la întalnirea de duminică.
Reprezentațiile itinerante vor fi găzduite la Biblioteca Județeană George Cosbuc din Bistrița-Năsăud (27 iulie), apoi la Muzeul Național al Unirii de la Alba Iulia (29 iulie) și vor continua în alte șase orașe din țară.
Proiectul, finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional, se va incheia la Bucuresti in 14 octombrie, la Biblioteca Națională.
Date biografice despre oaspeții Memorialului Gherla:
Bălan Andrei: sculptor, muzician, arhitect
Numele spectacolului de sâmbătă seara se regăsește parțial într-unul din proiectele sale anterioare: ”Fenomenul Pitești- Reeducarea continuă”. A continuat proiectul Binom+1, cunoscut și el vizitatorilor Memorialului Gherla, unde a fost găzduit în ultimul an, cu noile intenții semnate… Asociația S.E.M.N.
Combină sculptura cu texturile sonore de chitară.
Dan Adrian Ionescu, arhitect, artist vizual, asistent universitar.
Realizează videoproiecții și videomapping pentru numeroase spectacole de teatru și dans contemporan, scenografie și instalații audio/video
Călin Torsan scriitor, poet, muzician,
Lecturi publice într-o sumedenie de locuri din țară și ici-colo, în Europa.
Pasionat al instrumentelor de suflat (saxofon, clarinet, fluiere, caval, bigpipe etc.) Activează în mai multe proiecte muzicale: Domnișoara Pogany, Multumult, T.D.B. etc.
Concept artistic:
Sculptura – visual, comemorativ ,portret , static, palpabil,
Video/mapping – visual, limbaj new media, accesibil publicului tânar, dinamic, incursiune – ”arhiva în prezent”
Sunet / soundscape – auditiv, stare, tensiune, atmosferă
Performance – psihologic, palpabil, efemer, interactiv
Poezie – auditiv, original, istorie, emoție
Calendarul și traseul evenimentelor:
25.07.2021 – Gherla / Memorial
27.07.2021 – Bistrița / Biblioteca Județeană
29.07.2021 – Alba Iulia / Caponiera
11.08.2021 – Jimbolia
13.08.2021 – Reșița / Biblioteca Județeană
28.08.2021 – Brașov / Festivalul Amural
11.09.2021 – Câmpina / Centrul Municipiului (anulat)
18.09.2021 – Constanța (anulat)
30.09 – 14.10.2021 – București / Biblioteca Națională
Proiect finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional
*Programul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.

Detalii

Dată:
30 septembrie, 2021
Categorii Eveniment:
,

Organizator

Biblioteca Națională a României

Loc de desfășurare

Biblioteca Națională a României – București
Bd. Unirii nr. 22
București, București 030833 Romania
+ Hartă Google