- This event has passed.
Bucureşti: Conferința Internațională de Arheologie Aeriană AARG 2010, 15-18 septembrie
15 septembrie, 2010 - 18 septembrie, 2010
Conferința Internațională de Arheologie Aeriană AARG 2010
București, 15 – 18 septembrie 2010
În perioada 15 – 18 septembrie 2010 are loc la București un eveniment cultural și științific remarcabil: Conferința Internațională de Arheologie Aeriană AARG 2010, organizată de către Asociația internațională Grupul de Cercetare pentru Arheologie Aeriană (Aerial Archaeology Research Group – AARG) și Institutul de Memorie Culturală – CIMEC din București.
La conferință vor participa circa 100 de cercetători din acest domeniu din 24 de țări (Albania, Austria, Belgia, Bulgaria, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Islanda, Italia, Marea Britanie, Norvegia, Olanda, Polonia, Portugalia, Republica Cehă, România, Slovacia, Slovenia, Spania, Ungaria).
AARG 2010 reunește pentru prima dată rezultatele mai multor proiecte de investigații aeriene în diferite zone din România, contribuția lor la cunoașterea arheologică și la studiul peisajelor culturale.
Arheologia aeriană este utilizată pe scară largă în multe țări, inclusiv prin programe naționale multi-anuale, ca o metodă nedestructivă eficientă de inventariere, cercetare, monitorizare și protecție a patrimoniului cultural, mai ales a celui arheologic.
Locul și programul conferinței, 16 – 17 septembrie 2010
Lucrările conferinței se vor desfășura la complexul Hotel CARO, str. Barbu Văcărescu nr. 16A, sector 2, în zilele de 16 și 17 septembrie, orele 9:00 – 19:00.
Prima zi a conferinței va fi dedicată utilizării fotografiilor aeriene pentru arheologie în România, proiectelor de arheologie aeriană în diferite regiuni și interpretarea imaginilor aeriene. În cea de-a doua zi a conferinței se vor prezenta lucrări legate de utilizarea imaginilor satelitare, fotografiilor aeriene și scanării LIDAR în investigarea evoluției peisajului.
Seminarul pre-conferință, 15 septembrie 2010
Seminarul pre-conferință cu tema „Programe de cartografiere aeriană în arheologie: planificare, organizare, rezultate” va avea loc în Sala multimedia de la Ministerul Culturii și Patrimoniului Național, Șos. Kiseleff nr. 30, în data de 15 septembrie, orele 10:00 – 18:00.
Scopul acestui seminar este acela de a discuta utilitatea programelor multianuale de cartografiere aeriană pentru arheologie și protecția patrimoniului cultural din țările europene. Vor fi prezentate proiecte de acest tip aplicate în diferite țări/regiuni, strategiile utilizate, costuri, metode și rezultatele obținute.
Programul detaliat al conferinței și al seminarului pre-conferință se găsesc pe situl web oficial http://aarg2010.cimec.ro
Limba oficială a conferinței este engleza.
Expoziție de postere
Pe parcursul derulării lucrărilor conferinței, în holul Hotelului Caro vor fi expuse afișe care vor prezenta aspecte din cadrul proiectelor de arheologie aeriană derulate în diferite țări europene.
Excursie documentară, 18 septembrie
Sâmbătă, 18 septembrie, orele 8:00 – 20:00 participanții la conferință vor face o excursie documentară pe traseul București – Alexandria – Drăgănești-Olt pentru a vedea situri arheologice preistorice și peisaje culturale din sud-vestul Munteniei (între care așezările de tip tell eneolitice de la Vităneşti, Măgura-Bran și Ţigăneşti-Gorganu, jud. Teleorman), vor vizita Muzeul Județean Teleorman din Alexandria și Muzeul Câmpiei Boianului și Archeo-parcul din Drăgănești-Olt, jud. Olt.
Alte evenimente
Pe parcursul conferinței vor fi vizitate Muzeul Aviației și Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” din București.
Contribuții la organizarea conferinței AARG 2010:
Comitetul internațional de organizare al conferinței AARG 2010 București este format din:
· Prof. univ. dr. Wlodek Rączkowski (Universitatea Poznań, Polonia, președintele AARG),
· Dave Cowley (Royal Commission on the Ancient and Historical Monuments of Scotland -RCAHMS, Marea Britanie, vicepreședintele AARG),
· Lidka Żuk (Universitatea Poznań, Polonia, secretar onorific AARG),
· Irina Oberländer-Târnoveanu (secretar de conferință AARG),
· Carmen Bem (Institutul de Memorie Culturală – CIMEC, România).
Institutul de Memorie Culturală mulțumește muzeelor și societăților comerciale care contribuie la organizarea conferinței: Muzeul Aviației din București, Muzeul Județean Teleorman din Alexandria, Muzeul Câmpiei Boianului din Drăgănești-Olt, Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti”, SC. Ostrovit S.A., S.C. Editura Adevărul S.A., Hotel CARO.
Eveniment post-conferință, 19 septembrie
Vă mai informăm că, separat de conferință, dar în continuarea acesteia, duminică, 19 septembrie 2010, orele 9:00 – 18:00, la Hotel CARO va avea loc reuniunea de lansare a proiectului european ArchaeoLandscapes Europe, proiect care a fost aprobat în cadrul programului Culture 2007-2013, și în care CIMEC este co-organizator, alături de alte 27 de organizații europene.
Rețeaua ArchaeoLandscapes are drept scop utilizarea investigației aeriene și a teledetecției pentru promovarea înțelegerii, conservării și delectării publicului față de peisajul și patrimoniul arheologic comun al țărilor Uniunii Europene.
Proiectul este rezultatul unei cooperări crescânde între țările europene începând de la mijlocul anilor ’90 ai sec. XX. Conectând 34 de instituții de prestigiu din domeniul arheologiei și protecției patrimoniului (27 de co-organizatori și 7 parteneri asociați) din 26 de țări, cooperarea va deveni un proces durabil și pe termen lung al inițiativelor anterioare susținute de Uniunea Europeană. Proiectul se va desfășura pe perioada 2010 – 2015 sub coordonarea Institutului Arheologic German din Frankfurt.
Despre Institutul de Memorie Culturală – CIMEC (http://www.cimec.ro )
Este o instituție publică (filială cu personalitate juridică) subordonată din 2009 Centrului de Pregătire Profesională în Cultură (Ministerul Culturii și Patrimoniului Național). A fost fondat în 1978 ca o organizație națională pentru gestionarea bazelor de date de patrimoniu cultural. Principala misiune a institutului este de a cerceta, dezvolta și aplica tehnologiile informatice și de comunicare în domeniul patrimoniului cultural.
CIMEC este membru al ICOM (Consiliul Internațional al Muzeelor), al SIBMAS (Asociația Internațională a Bibliotecilor, Muzeelor și Artelor Interpretative), al ELAG (European Library Automation Group), al HEREIN (European Heritage Network) și al Rețelei Europene de Excelență EPOCH.
CIMEC participă la activitatea Grupului de Cercetare pentru Arheologie Aeriană (Aerial Archaeology Research Group – AARG) din anul 2004. Între 2004 – 2007 a fost partener în proiectul european “European Landscapes: Past, Present and Future” (programul Cultura 2000), care a cumulat proiecte de utilizare a fotografiilor aeriene în cercetarea și protecția patrimoniului arheologic și a peisajului istoric din 11 țări. În anul 2009 a publicat prima lucrare de introducere în arheologie aeriană în română: „Arheologia aeriană. În România și în Europa”, autori: Rog Palmer, Irina Oberländer-Târnoveanu și Carmen Bem.
Despre Asociația Internatională AARG
Grupul de Cercetare pentru Arheologie Aeriană (Aerial Archaeology Research Group – AARG) http://www.univie.ac.at/aarg/ este o asociație internațională de prestigiu, fondată în 1980, care oferă un forum pentru schimburile de idei și informații între toți cei implicați activ în fotografie aeriană, foto-interpretare, arheologie de teren și istoria peisajului, inclusiv în utilizarea fotografiilor aeriene pentru elaborarea politicilor de prezervare a siturilor și peisajelor arheologice.
Conferințele anuale AARG, desfășurate de fiecare dată în altă țară, reprezintă un prilej fericit pentru țara organizatoare de a-și prezenta patrimoniul cultural național și, totodată, atașamentul pentru valorile Uniunii Europene de prezervare a patrimoniului și a peisajului cultural și natural. Conferința AARG va fi găzduită pentru prima dată în România.
Dan Matei, director
Irina Oberländer-Târnoveanu, Organizator conferință AARG 2010
e-mail: irina@cimec.ro