- This event has passed.
București: Dezbaterea „Seismograf ’77 – Încălcarea drepturilor omului în RSR – victime și torționari”, 7 februarie 2022. Facultatea de Istorie
7 februarie, 2022
Seismograf ’77 – Încălcarea drepturilor omului în RSR – victime și torționari
Dezbatere.
7 februarie 2022. Facultatea de Istorie, Universitatea din București
Descriere:
Muzeul Ororilor Comunismului în România (MOCR) în parteneriat cu Facultatea de Istorie a Universității din București și Asociația Culturală„ Istoria din Casa în Casă” vă invită în data de 7 februarie, de la ora 17.30, la dezbaterea Seismograf ’77 – Încălcarea drepturilor omului în RSR – victime și torționari. Evenimentul va fi difuzat live pe pagina de facebook a Facultății de Istorie.
Actul final de la Helsinki, asumat în anul 1975, a generat angajamente obligatorii din partea statelor semnatare, printre care și România.
Prezența lui Nicolae Ceaușescu în constituirea acestui demers istoric nu a schimbat cu nimic în bine situația cetățenilor captivi în propria țară. În ciuda acestui fapt, vocile libertății au devenit mai puternice și au prins curajul de a invoca actul de la Helsinki în petițiile lor adresate chiar secretarului general al PCR, dar și grupelor sindicale din străinătate, diasporei si postului de Radio Europa Liberă. Dictatorul începe să piardă din puterea imaginii pe care și-o consolidase în mediile internaționale. Realitatea iese la iveală, iar sistemul ceaușist își arată adevărata față bazată pe un regim de teroare, care a utilizat instituțiile statului pentru a reprima mișcările de opoziție de grup sau individuale.
Dezbaterea este dedicată tuturor celor care au rezistat represiunii comuniste și au avut curajul de a lupta pentru adevăr.
Proiectul expozițional Seismograf ’77 reprezintă un parcurs MOCR prin care marcăm impactul regimului comunist asupra societății prin două elemente cheie: demersul expozițional și evenimentele asociate, conferințe, dezbateri și ateliere. Totul cu scopul de a clarifica, în limita documentației istorice și a cercetării, modul în care statul comunist a dus o luptă cu proprii cetățeni. Un conflict care s-a soldat cu internări în azile psihiatrice, trimiteri în penitenciare, dispariții de persoane, intimidări și lichidări fizice.
Vor participa:
Florentina Nițu – conf. univ. dr., Decan Facultatea de Istorie, Universitatea din București
Daniela Popescu – istoric, director Asociația Culturală Istoria din Casă în Casă
Gabriel Andreescu – profesor universitar, Director la „Noua Revistă de Drepturile Omului”
Leonard Câmpeanu – vicepreședinte interimar, Asociația Foștilor Deținuți Politici din România
Dumitru Lăcătușu – istoric, director al Centrului de Consultanță Istorică
Irina Hasnaș Hubbard – muzeograf MOCR
Alexandru Groza – istoric, manager MOCR
Echipa de Voluntari a MOCR – Facultatea de istorie, Universitatea din București