Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

București: diplomă imperială de danie și împroprietărire în Rusia, acordată de Ecaterina cea Mare boierului Emanoil Balș în 1794. Muzeul Național de Istorie a României, 21 iunie – 21 iulie 2024

21 iunie - 21 iulie

Începând de vineri, 21 iunie, la Muzeul Național de Istorie a României poate fi admirată, în cadrul micro-expoziției Exponatul lunii, o piesă deosebită care face parte din colecția muzeului – o diplomă imperială de danie și împroprietărire în Rusia, acordată de Ecaterina cea Mare boierului Emanoil Balș în 1794.

La sfârșitul secolului al XVIII-lea și în prima parte a celui următor, scena politică din Principatul Moldovei era dominată de patru familii domnești și boierești: Cantacuzino, Ruset, Sturza și Balș. Într-un context internațional complex, dominat de luptele pentru supremație dintre Imperiul Otoman, Rusia și Austria, spațiul românesc a fost martorul unui adevărat teatru de război. Moldova devenise o miză strategică importantă pentru marile puteri încă de la începutul secolului al XVIII-lea. În urma contactelor directe cu noua organizare politică a cuceritorilor, în special a celor ruși, care au instituit în mai multe rânduri un protectorat asupra Moldovei, marilor boieri moldoveni le-a înflorit ideea de a-și întocmi și stabiliza genealogiile și herburile necesare pentru o accedere rapidă în funcții înalte, în special în domnie, cu bunăvoința noilor stăpânitori.

În acest context istoric, Ecaterina cea Mare, împărăteasa Rusiei, îi acordă boierului Emanoil (Manolache) Balș, colonel în armata rusă, spătar al Principatului Moldovei, împroprietărit în Rusia, provincia Poloțk, comuna Șietevțchi, o gramată imperială (diplomă) pentru meritele deosebite în războiul contra turcilor, în contextul războaielor ruso-austro-turce din a doua parte a secolului al XVIII-lea.

Diploma este formată din două file de pergament din vițel, caligrafiate cu cerneală neagră și aurie, miniate și pictate, cu legătură și forzațuri din mătase. Conține un sigiliu imperial atârnat, din ceară roșie, așezat într-o casetă din argint aurită.

„Facem știre cu această [diplomă] că noi înspre încredințare credinții, osârdie și supunere cătră noi și a împărății noastră, din armie noastră polcovnic și a Cnejii Moldavii spătar, Emanuil Balș, cu premilostivire i-am dat lui în vecinică stăpânire și clironoamă stăpânire, în gubernie Poloțchi, în starostie Șietevțchi, în numărul 337 suflete, cu căzuturile pământuri și olaturi, dar fiind că el iaste al nostru de armie polcovnic, asupra acelor suflete gramată dăruită nu are”.

„Noi, cu această împărătească dăruită gramată, cu însuși mâna noastră am iscălit și cu împărăteasca noastră pecete am întărit și am poruncit. S-au dat aceasta în Sankt-Petersburg, anul 1794, februarie 7 zile, a împărății noastre 32 de ani”.

Obiectul de patrimoniu, excepțional și inedit, expus pentru prima dată publicului, poate fi admirat până la data de 21 iulie 2024.

Curatorul micro-expoziției este dr. Ginel Lazăr.

Restaurator: Cristina Petcu.

Fotografii realizate de Marius Amarie (MNIR).

Details

Start:
21 iunie
End:
21 iulie
Event Categories:
,
Website:
https://www.mnir.ro/exponatul-lunii-iunie/

Organizer

Muzeul Național de Istorie a României – București
Phone
+40 21 315 82 07
View Organizer Website

Venue

Muzeul Național de Istorie a României – București
Calea Victoriei nr. 12, sector 3
București, București 030026 Romania
+ Google Map
View Venue Website